Строги антиковид мерки в Италия от 15 октомври

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10189529 www.24chasa.bg

Италианските власти одобриха днес едни от най-строгите антиковидни мерки в света, въвеждайки изискването всички работещи да представят доказателство за ваксинация, отрицателен тест или да удостоверяват, че наскоро са прекарали КОВИД-19, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на проект на указа, с който се е запознала.

Новите правила ще влязат в сила на 15 октомври и са част от усилията на широката коалиция на премиера Марио Драги да убеди италианците да се имунизират.

Всеки работещ, който не успее да представи валиден здравен сертификат, ще бъде отстранен от работа без компенсация, но не може да бъде уволнен, се казва в проекта. Указът се очаква да бъде публикуван днес.

Тези, които пренебрегнат разпоредбите, и въпреки това отидат на работа, ги заплашва глоба между 600 и 1500 евро.

Макар някои страни от ЕС да разпоредиха здравните им работници да се ваксинират, никоя от тях не е направила здравния пропуск задължителен за всички работещи. Така Италия може да стане първата страна, в която ще бъде проверен ефектът от подобни мерки.

Здравният пропуск беше първоначално замислен за облекчаване на пътуванията в Европа, но Италия бе сред групата европейски страни, които бързо го направиха задължителен за хората, желаещи да получат достъп до обществени места като музеи, фитнес зали и ресторанти на закрито.

През последните седмици в Италия имаше спорадични протести срещу засиления натиск върху хората да се ваксинират, но повечето политически партии, като и основните федерации на работодателите подкрепиха мярката, надявайки се, че тя ще предотврати следващи локдауни.