2/3 от британците се оплакват от самота по време на пандемията

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10195550 www.24chasa.bg
Социална изолация и самота заради пандемията СНИМКА: Пиксабей

Две трети от хората, чиито роднини и познати са станали жертви на новия коронавирус, са изпаднали в социална изолация и самота по време на пандемията, сочат данните от ново проучване, цитирано от "Медикъл експрес" .

Допитването е проведено от експерти от университетите на Бристол и Кардиф.

Анкетираните признават, че са били изправени пред много сериозни предизвикателства заради загубата на близък човек по време на пандемията. Най-често те посочват организирането на погребение - 93%, ограничени контакти с роднини или приятели (81%) и социална изолация и самота (67%). Много от участниците споделят, че е трябвало да преживеят най-трудните моменти сами, защото не е имало кой да им окаже подкрепа и съчувствие. Това е допринесло към страданията им, допълни БТА.

"Изследването ни показва огромните предизвикателства, свързани със загубата на близък по време на пандемията. То подчертава колко по-трудно се преживява загубата на близък човек в условията на социална изолация и самота, а след това и липсата на подкрепа," обяснява доктор Луси Селман от университета на Бристол.

Данните от изследването са публикувани в електронната библиотека medRxiv, като към тях са разказани и много лични истории на хора, принудени да преживеят тежките моменти съвсем сами.