Учени откриха устойчива на лекарства форма на малария в Африка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10210339 www.24chasa.bg

Учени са открили в Уганда форма на малария, устойчива на лекарства, което е тревожен знак, че основното лекарство срещу паразитното заболяване може да се окаже безполезно без допълнителни мерки срещу разпространението на болестта, съобщи Асошиейтед прес.

Изследователи в Уганда са анализирали кръвни проби на пациенти ,лекувани с артемесинин, основният препарат, използван срещу малария в Африка в комбинация с други лекарства. Специалистите установили, че към 2019 г. близо 20 на сто от пробите съдържали генни мутации, доказващи, че лечението не е ефективно. Лабораторни тестове показали, че пациентите се освобождават много по-бавно от паразитите, причиняващи малария, предава БТА.

Устойчиви на лекарствата форми на малария бяха регистрирани по-рано в Азия и здравните власти следят с тревога данните от Африка, където са около 90 на сто от случаите на малария. Изолирани случаи на резистентни на терапия варианти на маларията са регистрирани по-рано в Руанда.

"Резултатите от изследването ни показват потенциален риск от трансгранично разпространение в Африка", пишат учените в статия в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин".

Според тях резистентните щамове са възникнали в Уганда. Специалистите са изследвали 240 кръвни проби за период от три години