В Турция разследват твърдения за бебета, ваксинирани по грешка срещу COVID

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10214422 www.24chasa.bg
Има жалба от родители на 4-месечно бебе, ваксинирано погрешка

Турската прокуратура е започнала разследване във връзка с твърденията на лекар, че бебета в страната са били ваксинирани по грешка срещу COVID, пише БТА, позовавайки се на турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.
Измирската прокуратура съобщила, че е предприела разследване "срещу отговорните лица за причиняване на нараняване по невнимание". Успоредно с това се води административно разследване на случая от страна на турското здравно министерство, допълва прокуратурата.
По-рано днес министерството на здравеопазването съобщи, че е започнало разследване и спрямо лекаря, отправил твърденията, че на бебета по грешка била поставяна ваксина срещу COVID вместо срещу хепатит Б или рубеола. Според здравното министерство изявленията на проф. Зафер Куругьол са "неприемливи", "непремерени" и "злополучни".
"Невъзможно е подобни твърдения да се окажат верни при наличната инфраструктура за ваксинационна безопасност. Спрямо източника на твърдението е започнато разследване от нашето министерство", обявява ведомството.
Все пак министерството признава, че има един случай в Измир, при който бебе действително е било ваксинирано по невнимание срещу коронавирус, като добави, че по този случай също се води разследване.
Проф. Куругьол, ръководител на катедрата по детски инфекциозни болести на Егейския университет, отправил твърденията в предаване по частна турска телевизия. Той казал, че шестмесечни бебета били ваксинирани по грешка срещу COVID-19, но това не довело до никакви странични ефекти и дори бебетата се сдобили с антитела.
Изявленията му предизвикаха сериозен отзвук в страната. По-късно той пояснли с включване на живо по същата телевизия, че антиковидна ваксина е била поставена на едномесечно бебе в център за семейно здраве край Измир, а след това бебето е било прието за наблюдение в болницата на Егейския университет.
В момента ваксинираното бебе е на четири месеца. Семейството му е подало жалба във връзка с допуснатата грешка в болницата и е задействана съдебна процедура по случая, казва адвокатът на близките.