Създадоха надуваем имплант срещу болка, свързана с гръбнака

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10236773 www.24chasa.bg

Малък надуваем имплант за гръбначния стълб може да осигури дългосрочно облекчение на хроничната болка. Той действа чрез излъчване на електрически заряди, които сигнализират мозъка да спре да възприема мъчителното усещане. След първите 6 успешни теста в експериментална среда се очаква да започнат допълнителни изпитвания на иновацията.

Идеята за стимулация на гръбначния мозък за контролиране на постоянна болка в тялото, ръцете или краката не е нова, но при класически подход ефективността е несигурна, обяснява неврохирургът д-р Дамиано Бароне от Кеймбриджкия университет. За да работят добре такива устройства, трябва да имат до 32 електрода, които се прилепват към гръбначния мозък. Това изисква сравнително голям имплант и поставяне със сложна операция под пълна упойка, носи рискове за увреждане на гръбначния мозък и изисква отстраняване на част от гръбначния стълб - фактори, които биха надвишили ползите. Сега Барон и колегите му са разработили надуваемо устройство, което, смятат, би изисквало лека операция под местна упойка. Учените оприличават техниката с помпане на плажен дюшек. Разбира се, това е много условно сравнение, когато става въпрос за неврохиругия. Но пред “Сайънс адванс” екипът изчислява, че рисковете от усложнения са като при епидуралната упойка - 1 на 100 000. 

Имплантът е от ултратънка пластмаса и златни пластини, валцувани до дебелина под 2 милиметра. Той е проектиран да се поставя в епидуралното пространство (област около гръбначния мозък, която рутинно се използва за обезболяване на раждащите), след това се развива и пълни с няколко милилитра въздух. Захранва се от имплантирана батерия и се зарежда чрез индукция като безжично зареждане на смартфон.