Опитват да спрат фатални тумори в мозъка чрез “пипнат” онколитичен вирус

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10236833 www.24chasa.bg

Вирус, проектиран да се насочва към злокачествени глиоми, които са особено агресивни мозъчни тумори, може да удължи преживяемостта според проучване, публикувано в авторитетното научно сп. “Лансет”. Засега оптимизмът е от данни от фаза 1 на клинично проучване, предстоят още много проверки дали терапията ще е безопасна и ефективна.

Глиобластомът е имуносупресивен, смъртоносен мозъчен тумор. Преживяемостта с този вид рак е много ниска и на всяка нова терапия се гледа с надежда - средно само 1 от 4-ма пациенти са живи 2 г. след поставянето на диагнозата.

Вирусите, генетично модифицирани да се борят с рак, се наричат онколитични. “Пипнатите” вируси са най-горещото изследователско направление в областта на лечението на глиоми. Новият онколитечен вирус е проектиран избирателно да се насочва, заразява и репликира (копира) в глиомните клетки, като същевременно щади нормалните тъкани.

В последните 5 г. се работи усилено за създаване на онколитични вируси, кодиращи имуномодулираща трансгенна терапия за суперзлокачествените глиоми.