Марта Вачкова и д-р Родина Несторова обединени срещу остеопорозата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10273341 www.24chasa.bg

Платформата www.krehkikosti.bg ще информира за заболяването

Любимата българска актриса Марта Вачкова и ревматологът д-р Родина Несторова се обединиха за информационната кампания, посветена на борба с остеопорозата, “Не се пречупвай!”. Инициативата е част от дългогодишните усилия на биотехнологичната компания “Амджен България” да информира българските пациенти за опасностите, които крият хроничните заболявания, и за важността на навременната диагностика и лечение.

По данни на Българското дружество по ендокринология 426 000 жени в зряла възраст у нас страдат от остеопороза, установена при изследване на гръбнака или бедрената шийка. В света с намалена костна плътност са близо 200 млн. жени. “Приблизително

една от всеки три жени и един от всеки пет мъже

над 50 години получават остеопоротична фрактура до края на своя живот. Най-опасни са бедрените фрактури. Две трети от тях са при жените, а една трета – при мъжете. Смъртността от бедрени фрактури при представителите на мъжкия пол обаче е по-висока. Всяка четвърта жена (около 25%) и всеки трети мъж (около 35%) умират в рамките на една година, след като получат бедрена фрактура. Статистиката показва, че

бедрените фрактури се нареждат на четвърто място

след исхемична болест на сърцето, деменцията и рака на белия дроб. Рискът от счупване на бедрото при жените е по-висок от опасността от развитие на рак на гърдата, ендометриума и яйчниците, взети заедно. 60% от пациентите с бедрена фактура остават до края на живота си в нужда от чужда помощ, а 20% - с тежка инвалидизация. Но има спасение. Това е ранната диагноза и ранното лечение”, казва д-р Родина Несторова.

Остеопорозата е толкова често срещана, че в глобален мащаб на всеки три секунди се получава по една фрактура, а една четвърт от пациентите имат нужда от продължителен престой в болнични заведения. Това е и причината лечението на последиците от фрактури при остеопороза да струва на Европейския съюз около 37 млрд. евро годишно.

“Дългогодишният ни опит в лечението на остеопорозата потвърждава неизбежния извод, че голяма част от хората все още или не са достатъчно информирани за заболяването, или

не следят редовно състоянието на костите си

Има и много пациенти с поставена диагноза “остеопороза”, които по една или друга причина прекратяват лечението си, без да го обсъдят с лекуващия си лекар. Този процес се задълбочи по време на пандемията от COVID-19. Ето защо стартирахме тази информационна кампания”, казва д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на “Амджен България”.

Компанията наскоро обяви и старта на нова платформа за пациенти www.krehkikosti.bg. Платформата съдържа информация за заболяването, методи за диагностика, полезни материали и съвети за превенция и поддържане на добро костно здраве.

Лице на “Не се пречупвай!” е известната българска актриса Марта Вачкова. “Смятам, че когато човек е популярен, е важно в какви инициативи се включва.

„Не се пречупвай!“ не е просто кампания, а е мисия

И ние, известните хора, трябва да заставаме зад такива инициативи. Нека да се грижим за здравето си”, призовава Марта Вачкова.

Председателят на Българския пациентски форум Иван Димитров сподели своите наблюдения върху опита на пациентите, страдащи от остеопороза.

“Дълги години Българският пациентски форум подпомага пациентите с остеопороза с различни инициативи с единствена цел да ограмотим българското общество. Проблемът на нашите пациенти е, че не знаят какво е остеопорозата. Често те мислят, че изтъняването на костите е нормално с напредване на възрастта. Една кампания, която дава повече информация за това

социалнозначимо заболяване,

е много важна, за да помогне на българите да осъзнаят сериозността на остеопорозата. За съжаление, поради пандемията от COVID-19 много хора не отидоха на лекар, дори спряха своето лечение, а това може да доведе до следваща вълна на все повече счупвания”, смята Иван Димитров.

Материалът се публикува с подкрепата на “Амджен България”