Мисията на тандема д-р Карл Клаес и Очна клиника “Вижън” е да връщат надеждата да виждаш

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10279253 www.24chasa.bg
Д-р Клаес обсъжда случаите на всеки един пациент с екип от специалисти и специализанти на Очна клиника “Вижън”. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Гаранция за това е обучението на следващото поколение, и то на място

В лечебното заведение отдавна работят изтъкнати специалисти, които лекуват успешно всички видове очни заболявания. Водещ сред тях е д-р Илиян Шандурков

Естественият стремеж на човека към светлина и знание е негова насъщна необходимост. Затова и евангелският слепец от Иерихон на въпроса на Иисуса: „Какво искаш да ти сторя?“ – с трепетно очакване отговорил: „Господи, да прогледна“/ Лука – 18:41/

“Дойдох от Варна със своите проблеми, но бях посрещнат с изключително внимание и любезно отношение от работещите в тази прекрасна клиника. Топлината на всички тук в отношението им към нас, пациентите, бих казал, е приятелско. С голяма признателност искам да благодаря на д-р Карл Клаес - един невероятен магьосник в своята работа. Той ми върна надеждата и вярата, че животът може да продължи.”

Тези думи, излезли от сърцето, е оставил в книгата за коментари на очна клиника “Вижън” Иван (името е избрано произволно, за да запазим анонимността на пациента), когато напуска лечебното заведение с “надежда”, както казва самият той, защото поредната за него операция този път се оказва успешна и той ще вижда.

И въпреки че написаното от него прави впечатление и заради обема си (една страница не му стига и може да изпише цялата книга), всъщност мнението му споделят стотици други пациенти на д-р Клаес – водещ в Европа и света витреален (на т.нар. заден сегмент) хирург, който повече от 8 г. ежегодно и по няколко пъти в годината идва в България, за да консултира трудни за диагностика и лечение български пациенти. 

Поредното му посещение бе в края на миналата седмица. В рамките на два дни успя да прегледа и назначи лечение на над 90 пациенти. 

“Причината да се връщам в България са всички предизвикателни случаи, които има тук като патология. Смятам, че е много важно да се помогне на тези хора и да се опитаме да им върнем зрението. Освен това технологичните възможности в Очна клиника “Вижън” като апаратура, а и условия позволяват да се справим с изключително трудни случаи и да свършим добра работа. Тук има много добра инфраструктура, екипът е много мил и позитивен, има много добри специалисти и ефективна организация”, сподели пред “24 часа” д-р Клаес. И това е най-важното, заради което

България

продължава да е

сред страните,

до които би

прелетял лично,

за да помогне на

пациентите

Сред най-интересните случаи, които е диагностицирал и лекувал тук, са тези, свързани с травми. Те са много сложни за разрешаване. Правят му впечатление честотата и тежестите на диабетните ретинопатии. А възрастовият диапазон на българските пациенти започва от бебета на няколко седмици, най-често недоносени. На много от тях успява да върне зрението, но обикновено ги оперира в Антверпен, където завежда отделението по витреоретинална хирургия в болница “Св. Августин”. Причината е, че анестезията за тях е много деликатна. 

Има обаче и множество пациенти, които е оперирал в Белгия и вече проследява 20-25 г., а фактът, че често идва в България, улеснява много задължителните контролни прегледи. Именно в това е един от най-големите приноси на “Вижън”. С консултациите на д-р Клаес клиниката успява да осигури достъп до най-високоспециализирана медицинска помощ на българските пациенти, които са имали възможност да стигнат до него в Белгия или Германия, а сега те могат да извършват регулярните си консултации, без да се налага да пътуват. За тези, които поради финансови или други причини не могат да си позволят лечение в чужбина пък,

това наистина е

лъч надежда,

защото вече са претърпели няколко операции, а очакваният резултат не е постигнат. 

“Ние бяхме първите, които след множество разговори, в т.ч. с пациенти с тежки увреди на зрението, обмяна на идеи, на технологически възможности и наличие на специализиран медицински персонал успяхме да осигурим необходимия потенциал за реализирането на тази цел – постигнахме споразумение д-р Клаес да посещава периодично клиниката. Изработихме заедно протокол за подготовка на пациента съгласно неговите изисквания. За нас това бе първата крачка в общия ни стремеж да гоним европейските и световните стандарти, да дадем шанс на българските граждани да бъдат диагностицирани и лекувани адекватно на тези в развитите страни в Европа и в света. Спечеленото доверие на д-р Клаес бе успешното начало на нов етап в развитието на клиниката, споделя управителят на “Вижън” Елена Кумбиева.

Зад визитите на видния специалист се крият години съвместна работа и сериозна подготовка на екипа, който успя да предостави най-добрите условия, така че и той самият да разгърне в максимална степен експертизата си.

“Тук държа да подчертая неуморните усилия и амбиции от страна на нашите лекари да бъдат сред най-добрите ученици на белгийския специалист. Сред тях се откроява д-р Яна Николаева, която в годините стана не само негов асистент, но и пръв помощник и последовател. Заедно с нея обсъждат извършените предварителни прегледи и високоспециализирани изследвания, дискутират по предварително поставените диагнози, редом са на операционната маса. Д-р Николаева е специалистът, който проследява пациентите, които заедно лекуват, както и тези, които са оперирани от д-р Клаес в Антверпен. Без съмнение нейните заключения са релевантни с тези на признатия световен специалист”, продължава не без гордост Елена Кумбиева. Пазете я, да не избере чужбина, често я съветват благодарни пациенти.

“Често ли ви се случва животът да ви срещне с човек, приел мисията да раздава светлина за свое верую. Навярно „не“. И с мен е така. Затова искам да благодаря на съдбата, че ме срещна с такъв човек и милион пъти повече да благодаря на него - доктор Карл

Клаес, който

подарява

безрезервно

светлина”,

споделя и Йоана Баталова-Гогова, пациент на клиниката от 2019 г.

“Сърдечни благодарности и към моя лекуващ лекар д-р Яна Николаева, един от младите специалисти в клиниката, попили от безценния опит и експертизата на д-р Клаес, и екипа ѝ за професионалното отношение и адекватната реакция към моя нелек медицински казус, за положените грижи, за топлото и човешко отношение и съпричастността към случая ми. Такива са впечатленията ми от доктор Клаес, доктор Николаева и всички, работещи в Очна клиника „Вижън“ – хора, отворили докрай сърцата си, вдъхващи кураж и смелост, променящи и безнадеждни наглед ситуации и връщащи вярата в чудото”, допълва тя. 

Освен доказаните лекари специалисти в екипите, подготвящи и представящи пациентите, винаги активно участие имат и лекарите специализанти. Това е другата, не по-малко важна цел на Очна клиника "Вижън” – да подготвя и обучава на място следващото поколение. Те

присъстват при

обсъждането на

всеки казус,

включително и

най-заплетения, и

могат да черпят

от извора

умения, знания и световен опит.

“За лекарите специализанти в клиника “Вижън” е огромна привилегия да имаме възможността да се докоснем до лекар и хирург от класата на д-р Клаес. Огромно удоволствие е да бъдем част от екипа на специалистите, които работят с него, да можем да участваме в подготовката на пациентите му, да се докоснем до тези сложни казуси и да видим най-новите тенденции за тяхното лечение. Аз за поредна година съм част от екипа на д-р Пенка Тодорова. Ние подготвяме най-малките пациенти, част от които продължават лечението си в неговата клиника в Антверпен, но после винаги се връщат при нас”, споделя специализантката д-р Мартина Милковска. 

Според един древноиндийски мислител две са най-важните неща, чрез които човек не остарява – доброто дело и добрата дума. И това е символ-веруюто на екипа на Очна клиника “Вижън”.