Американски учени: Електронните цигари са далеч по-малко рискови от пушенето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10281817 www.24chasa.bg

Проучвания в САЩ и Англия показват, че вейпинг устройствата са ефективен начин за спиране на пушенето

 Световни учени призоваха политиците и медиите да бъдат по-внимателни в изказванията си за електронните цигари, защото те могат да са ефективно средство за отказ и решаване на огромния проблем със смъртността от пушенето.  Заключението им беше публикувано в журнала на Американската асоциация по обществено здраве, след като по-рано през годината излязоха и последните научни данни от Световния виртуален форум за електронните цигари в САЩ.

„Заради посланията, които получават, голяма част от хората, сред които и повечето пушачи, смятат електронните цигари за толкова опасни или дори по-опасни от пушенето. Обратно на това, заключенията на Националните академии на науките, инженерството и медицината в САЩ  (National Academies of Science, Engineering, and Medicine) са, че електронните цигари са далеч по-малко рискови от пушенето“, заявяват учените в публикацията „Балансиране на рисковете и ползите от е-цигарите“ в американския специализиран журнал.

Лабораторните изследвания на съставките на електронните цигари, токсикологичните инвитро изследвания и краткосрочните клинични проучвания показват, че електронните цигари вероятно ще бъдат далеч по-малко вредни от горимите цигари”, заключават от Националните академии на науките, инженерството и медицината в САЩ. Британският кралски колеж на лекарите също установи по подобен начин, че „ изпаряването от употребата на вейпинг устройствата не е напълно безрисково, но е далеч по-малко вредно от тютюнопушенето”, се посочва в публикацията на американското специализирано издание.

Необходимо е да се предостави нужната информация на пушачите и достъп до средствата и алтернативите, които могат да ги накарат да спрат цигарите, защото иначе ще продължат да пушат, нанасяйки огромна вреда на здравето си, заявяват световните експерти и водещи специалисти в медицината и общественото здраве.

Трябва да се намери баланс между риска от употребата на електронните цигари сред младежите и потенциала на тези устройства да помогнат на хората, които искат да спрат цигарите, казва проф. Кен Уорнър, изследовател по общественото здраве от Университета Мичиган в САЩ.

Много държавни здравни агенции, включително и СЗО, създават негативно обществено мнение за електронните цигари, поставяйки акцент върху рисковете за младежите, вместо върху ползите за онези пушачи, които искат да откажат пушенето с помощта на вейп устройствата.

Хората, които искат да се откажат от пушенето, но не могат, все още не получават необходимата подкрепа, за да преодолеят своята зависимост чрез научно-доказаните съвременни методи и алтернативи, допълват американските експерти.

“Тъй като доказателствата показват, че използването на електронни цигари може да увеличи шансовете за отказ от тютюнопушенето, много учени, включително авторите на тази публикация, насърчават здравната общност, медиите и политиците да преценят по-внимателно потенциала на вейпинг устройствата за намаляване на смъртността, причинена от тютюнопушенето“, се посочва в научната публикация. 

Проучванията: 15% спад на пушенето заради вейпинга 

 

Ефектът от преминаването към е-цигари, който би могъл да повлияе на общественото здраве, вече е доказан от авторитетни изследователски институти като Кралския колеж в Лондон по искане на Агенцията по обществено здраве на Англия.

„Три рандомизирани проучвания в периода 2019 – 2020 г потвърждават, че електронните цигари са ефективен метод за отказ на тютюнопушенето. Два пъти повече хора са отказали цигарите в Англия благодарение на електронните цигари, в сравнение с никотинзаместващата терапия“, посочва проф. Уорнър.

Други четири проучвания сред населението на САЩ и Великобритания сочат, че вейпингът е повишил отказа от цигари с 10-15% само за няколко години - от 2016 насам, като отново е сочен за най-ефективен метод за спиране на пушенето.

Според данните на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ и Великобритания от 2018 г. 15.1% от пушачите са спрели да пушат за 6 или повече месеца с помощта на електронни цигари в сравнение с 3.3%, които са ползвали други тютюневи изделия, различни от цигари, и 6.6%, който не са употребявали никакви тютюневи изделия. Друго изследване установява, че почти двойно повече пушачи се отказват от цигарите, преминавайки към бездимните им алтернативи с намален риск, в сравнение с тези, които не употребяват продукти без дим.

Биомаркерите, показващи излагане на токсични вещества, са повишени при пушачите на горими цигари спрямо употребяващите само електронни цигари. В проучванията с пушачи, преминаващи на електронни цигари, са установени намалени нива на излагане на токсични вещества. Тестовете на белодробната и съдовата функция при последните показват подобрение след преминаването на бездимните алтернативи. Тези потребители съобщават и за по-малко респираторни симптоми от хората, които пушат конвенционални цигари и от тези, които употребяват и двете.

Колко вредна може да бъде дезинформацията?

Независимо от категорично ясните научни факти от проучванията, негативните изявления и отношението на здравните власти по отношение на електронните цигари сериозно въздействат на хората в тяхното решение да преминат на тях и да спрат да пушат. Това е пример за това как дезинформацията може да повлияе сериозно на здравето на голям брой хора.

Статистиката в американски медии за 3 години показва, че 2/3 от материалите, посветени на електронни цигари там, са фокусирани върху рисковете от употреба сред младежите. Едва 1 от 3 публикации говори за научно-обоснованите потенциални ползи за настоящите пушачи, които искат да откажат цигарите.

Почти половината от попитаните през 2019 г. погрешно смятат, че употребата на електронни цигари с никотин е толкова вредна, колкото и пушенето на цигари, или по-вредна. И то без да отчитат научните данни в полза на е-цигарите от различни национални академии на науките, Кралската колегия на лекарите във Великобритания и други авторитетни организации, които заявяват, че електронните цигари вероятно са по-малко опасни от пушенето.

В същото време само 1 от всеки 8 запитани американци знае, че вейпингът е по-малко вреден от пушенето на цигари, в подкрепа на което е и научната общност. 

Създаването на дезинформация относно рисковете от електронните цигари като по-вредни от традиционното пушене води до това по-малък брой хора да успеят да откажат цигарите благодарение на тези алтернативи. Това посочиха световни експерти по време на Глобалния форум за електронните цигари в САЩ по-рано тази година.