Учени: Ядки, семки и растителни масла намаляват риска от ранна смърт с 10%

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10284254 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Хапването на ядки, семки и растителни масла може да намали риска от ранна смърт с до 10%, посочват учени. 

Ирански учени са разгледали редица проучвания от последните 3 десетилетия относно храненето и смъртността. Те са отделили специално внимание на ефектите на алфа-линоленова киселина (ALA) Омега-3, която се съдържа в растения като соевите зърна и ленено семе, пише "Дейли мейл".

Резултатите показват, че хората с висок дневен прием на хранителното вещество (около 1,6 г на ден) са изложени с 10% по-малко на риск от преждевременна смърт в сравнение с онези, които го консумират в най-ограничени количества (0,7 г на ден).

Смъртни случаи от сърдечни заболявания също са по-голяма рядкост при хора, хапващи си повече ядки и храни, богати на ALA.

При всяко увеличение от 1 г ALA на ден - около една супена лъжица масло от рапица - рискът от смърт от сърдечно-съдови заболявания намалява с 5%, твърди проучването.

Прекомерният прием на мастната киселина обаче може да повиши риска от развитие на рак.

Въпреки това експертите смятат, че ALA помага за здравето на сърцето, като намалява холестерола и подобрява кръвното налягане.