БГ учен: Или ваксинация, или COVID-19 с трайни увреждания поне за 6 месеца

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10285927 www.24chasa.bg
Аспарух Илиев СНИМКА: Фейсбук

Няма никакви изгледи настоящата вълна на Ковид да е по-лека и с по-ниска смъртност от предишните, както вчера министър Кацаров и съветничката му Кожухарова заявяват. Това написа във фейсбук българският учен д-р Аспарух Илиев, който завежда лаборатория към университета в Берн.

Ето какво пише още той:

"Данните на епидемиолога д-р Кожухарова са направени с бакалски тефтер и нулево познаване на елементарна математика, статистика и епидемиология. Динамиката на сегашната крива е различна от предишните, като не позволява никаква съпоставка - нарастването в даден момент може да е по-бавно спрямо предишните вълни, но това се наблюдава в сезон, в който миналата година беше спокойно (за съпоставка в червено). Със застудяването се наблюдава и вторичен пик. Няма никакви данни вълната да е с дължината на предишните, вероятно ще е доста по-дълга. Страхувам се, че времето за ваксиниране и мерки започва да се стопява фатално. В болниците, независимо какво казва официалната статистика, ситуацията е драматична. В момента партиите и политиците се притесняват за гласоподавателите си. Време е, обаче, да се постигне поне по темата Ковид обща позиция и съгласие, за да се избегне политизирането преди изборите и да се свърши работа. Премиерът Янев и президентът Радев трябва да вземат ясна позиция - това е тяхно задължение като хора в отговорни позиции сега. 100 души на ден си отиват без причина, тенденцията е броят да расте.

Скоростта на нарастване на броя болни и починалите от Ковид не говори за никакъв таван. Приказките, че всички са го изкарали миналата зима безсимптомно, са очевидни глупости на некадърни егомани. Очаквам в следващите месеци всеки неваксиниран да изкара "грипчето". Преболедувалите миналата година не са защитени, познавам вече няколко повторно заразени. 2-4% смъртност, 40% с трайни увреждания поне за 6 месеца след преболедуване - уморяемост, главоболие, безсъние, задъхване. Вариантите са два - преболедуване с рискове или ваксинация. Трети вариант с Делта няма".