Внезапно влошаване на зрението след COVID може да е от тромб

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10289905 www.24chasa.bg
Д-р Мария Праматарова СНИМКА: Архив

Описани са и случаи при хора, които не са разбрали, че са инфектирани.

Внезапно влошаване на зрението в едното око месец-два след излекуване от COVID е сигнал веднага да се потърси офталмолог, защото с епидемията зачестяват случаите на тромбози в кръвоносните съдове на очите. Това предупреди д-р Мария Праматарова, началник на Очното отделение на спешната университетска болница “Пирогов”, където са лекували пациенти с такова усложнение.

При тромб спешността

е много голяма,

подценяване и чакане “да мине” носи риск от пълна загуба на зрение, обясни офталмоложката.

Въпреки че много се говори за склонността за съсиреци в кръвоносните съдове в резултат от коронавирусната инфекция, обикновено не се мисли за засягане на очите. Там обаче също може да се стигне до запушване в резултат на тромб и деликатните клетки, които остават без кръвоснабдяване, да се увредят необратимо. В специализираните публикации има докладвани дори случаи на хора, които поради почти безсимптомно състояние не знаят, че са прекарали инфекцията, а тя е била установена ретроспективно по повод на тромби в очите - тестовете откриват антитела към вирус.

Причината за тромбите е, че по време на инфекцията

кръвта става много

плътна и лепкава

- фактор за образуване на съсиречета и съдова оклузия (непроходимост). Наблюдаваните тромби в очите са точно като тези, които се откриват в сърцето и белите дробове. Това са много рискови състояния в сравнение със симптома розово око - възпаление, конюнктивит, който често съпътства острата фаза на COVID.

Сериозните увреждания на окото в резултат на коронавируса варират от кръвоизлив до така наречения очен удар. Характерният симптом при всички варианти е

внезапната загуба

на зрението без травма

Въпреки че това може да се случи и при други състояния и заболявания, в периода след COVID за загубата на зрение се подозират 3 проблема.

Драстичното почервеняване на окото се случва, когато кръвоносните съдове в ретината започнат да кървят, най-често от запушване на вената на ретината.  Кръвоизливът може да доведе до “слепи петна” и постепенна или внезапна загуба на зрение.

Кръвните съсиреци в артериите на ретината могат да блокират потока на кислород и това да убие клетките. В основата е запушване на ретиналната артерия (очен удар). Най-честият му симптом е внезапна безболезнена загуба на зрение.

Когато вената в ретината се запуши, кръвта не може да изтече нормално и повишава налягането в окото. Това води до кървене и отоци. Хората с това усложнение могат да развият замъглено зрение или дори внезапна трайна слепота.