Меметата облекчават стреса по време на коронавирусната пандемия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10311428 www.24chasa.bg
Едно от многото мемета

Полезно е да се гледат мемета в интернет по време на коронавирусната пандемия, установили учени от САЩ със свое изследване, пише сп. "Сайколъджи ъв попюлър мидиа".

Според авторите на проучването от Калифорнийския университет в Санта Барбара и университета на Пенсилвания този вид дейност облекчава стреса и помага на хората да не мислят за заразата.

За целите на изследването специалистите са анкетирали 748 души на възраст между 18 и 88 години. Психолозите са оценили нивото на стрес на участниците преди анкетата, след което са им били показани три смешни картинки или три смешни текстови съобщения. Изследваните лица след това отново си били запитани за нивото на тревожност и дали мислят за проблемите, свързани с COVID-19.

Повечето участници в проучването, след като са разгледали картинките, са споделили, че нивото им на тревожност намалява, и обратното - нивото на положителните им емоции се увеличава. Изследваните лица са съобщили също, че мислят по-малко за пандемията, пише БТА.

Авторите на проучването са установили, че дори мемета, чието съдържание е пряко свързано с COVID-19, оказват положително въздействие.