Проф. Георги Момеков: Мит е, че ваксините влияят на фертилитета

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10319999 www.24chasa.bg
Проф. Георги Момеков Кадър: Нова тв

Мит е, че ваксините влияят на фертилитета. Вече има много проучвания, които доказват, че ваксините нямат отношение към това. Последното, което четох, е на здравната комисия в Онтарио. В Израел масово се ваксинират и бременните, защото при тях протичането на коронавируса може да е много тежко. У нас също имаше такива случаи. Това заяви проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация пред Нова тв.

През ноември се очаква решение на Европейската агенция по лекарствата относно подадените документи за препарат срещи коронавирус. Лекарството показвало много добри резултати в третата фаза на проучването. То е за хора, които вече са се разболели и предпазва от тежко протичане на болестта, което би довело до хоспитализация или летален изход.

"Нека се ваксинираме, за да не се стига до лекарства", призова проф. Момеков.

Той заяви, че хората не бива да се притесняват от най-често срещаните реакции след поставяне на ваксина като зачервяване, подуване на лимфни възли и вдигане на температура за един ден. "Някои не се притесняват да подаряват силикон на ученички. Не виждам от къде идва тази фобия от ваксините", каза проф. Момеков.

Относно притесненията на хората с автоимунни заболявания той посочи, че решението дали да се ваксинират не трябва да се взима по съвет от личния лекар, а след препоръка от съответния специалист по автоимунното заболяване. Но той уточни, че става дума само за заболявания, налагащи тежка супресивна терапия. За останалите хората не трябва да имат притеснения и да се ваксинират.

"По света са поставени 6 милиарда ваксини. Сред тях и на хора с автоимунни заболявания. В САЩ се ваксинират и хората с онкологични заболявания", добави проф. Момеков.

Относно новите здравни мерки у нас той каза, че признаването на първата доза е един прагматичен метод, който ще стимулира ваксинирането у нас. Но посочи, че защитата след първа игла е много малка. "Сега обаче хората ще започнат малко по малко да спазват някакви правила", добави проф. Момеков.