Защо някои хора са по-устойчиви срещу ковид

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10320479 www.24chasa.bg
Компютърно изображение на коронавируса Снимка: Ройтерс

Международен екип от медицински специалисти публикува статия в сп. "Нейчър имюнолъджи", в която се описва провеждащо се проучване защо някои хора са устойчиви на инфекцията от SARS-CoV-2 , съобщи "МедикълЕкспрес".

Авторите отбелязват, че засега се знае твърде малко защо някои хора са "имунизирани" за ковид и подчертават, че са нужни повече общи усилия за установяване на причините, което може да доведе до нови начини за лечение и предотвратяване на заболяването.

Според учените пандемията от коронавируса е напомнила на световната общност за забележителното разнообразие на човешките реакции по отношение на вирусите - някои хора не проявяват симптоми, а други се разболяват тежко и умират. Те отбелязват и различията, наблюдавани от учените - например случаи, в които само един от семейството остава незаразен, докато всички останали боледуват или хора, които работят във високорискова среда, но въпреки това не се разболяват.

В статията се посочва, че досега никой не знае със сигурност на какво се дължи разнообразието от имунни отговори на инфекциите от SARS-CoV-2, но има някои теории.

Има съобщения например, че хората от кръвна група 0 прекарват инфекцията по-леко, след като се заразят. Има и изследвания, според които някои протеини в тялото са по-слабо или по-силно активни, когато се срещнат с новия коронавирус. Известно е също така, че вирусът се нуждае от протеини с рецептори като ACE2 или TMEM41B. Ако човек няма такива рецептори, вирусът не може да се размножава.

Авторите подчертават необходимостта от мащабно изследване за разнообразието от имунни отговори на инфекциите от SARS-CoV-2, което да включва и доброволци, които смятат, че би трябвало да са се заразили - например членове на семейства, в които само един човек не се е разболял.

В момента е в ход подобно изследване сред 400 доброволци, посочват изследователите в статията.