Искате ли да видите нещо наистина страшно от Хелоуин? Носете цветни лещи без рецепта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10338399 www.24chasa.bg
Декоративните лещи също са медицински продукта, а не просто аксесоар. СНИМКА: РОЙТЕРС

Агенцията по лекарства и храни: При нараняване от лошо прилягане може да имате проблем да виждате каквото и да било

Пандемията за втора година променя, но не отменя увлечението на тийнейджърите по зрелищното празнуване на Хелоуин. Два дни преди това очните лекари предупреждават за налагащата се мода “съвършеният костюм” да се допълва с декоративни контактни лещи с неясен произход.

Декоративните лещи, наричани и цветни лещи, променят вида на очите. Например от кафяви да изглеждат сини или да постигнат ефекта на котешки поглед или вампирски очи. Всяка година в последната седмица на октомври се забелязва пик на интереса към цветни лещи за “уау” визия за Хелоуин.

Никога не купувайте “универсални” контактни лещи от нелегален източник. Дори хората с перфектно зрение трябва да бъдат прегледани от специалист, за да се определи правилният размер на лещите.

Контактите лещи - независимо дали са за корекция на зрението или декоративни, са медицински продукт и трябва да се използват след консултация с очен лекар и по индивидуална рецепта, предупреди д-р Мария Праматарова, началник на очното отделение в университетската спешна болница “Пирогов”. Декоративните лещи, закупени без рецепта, може да не паснат на окото. Това го поставя в риск от нараняване на външния слой или язва на роговицата. От своя страна драскотините и раните са предпоставка най-малкото за образуване на “белег”, но и за инфекция с трайно намаляване или загуба на зрението.

С мултикултурализма и у нас Хелоуин набра популярност главно откъм забавната си маскарадна страна. Децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите със заканата: Бонбони или беля!

“Искате ли да видите нещо наистина страшно? Носете цветни лещи без рецепта и може да имате проблеми да видите каквото и да било!” Всяка година преди Хелоуин очни лекари от цял свят повтарят този вече стар находчив туит на Агенцията по храните и лекарствата на САЩ.

Основният риск е лошото прилягане, но проучвания през годините са установявали и други опасности като вредни химични вещества по нелицензирани лещи. Освен това оцветителите - отпечатани или пресовани върху декоративни лещи с неясен произход, създават неравномерна повърхност, която може да надраска деликатния орган.

Съветът на д-р Праматарова към децата и родителите е да се направи очен преглед дори за цветни лещи, които не са предназначени за корекция на зрението. И да се купуват с актуална рецепта, независимо от съблазнителни предложения за евтини ефектни маскарадни аксесоари без рецепта от интернет доставчици на медицински изделия с неясен произход.