Изследователи: С антибиотици 7 от 10 души избягват операция на апендицит

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10339209 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Антибиотиците вече са прието лечение от първа линия за повечето хора с апендицит според окончателните данни от проучването за сравнение на резултатите от антибиотичните лекарства и хирургическото отстраняване (апендектомия). Това се казва в актуализираните насоки за лечение на апендицит от Американския колеж по хирургия.

Апендицитът е възпаление на придатъка на сляпото черво - апендикса. В съзнанието на повечето хора то изисква непременно хирургическа намеса. Оперативното отстраняване на апендикса е стандарт за лечение на апендицит близо 125 г., но в последните 20 г. лечението с антибиотици често се предлага като алтернатива и новото проучване добавя аргументи за това.

Проектът е най-голямото досега рандомизирано и многоцентрово клинично проучване за лечение на апендицит. Проведено е в 25 болници в 14 щата с 1552 пациенти.

Изследването сравнява незабавната операция за апендицит с алтернативен подход, който използва антибиотици първоначално за лечението му, след което се преминава към операция, само ако стратегията за антибиотици не работи. 

През първите три месеца след приемането на антибиотици близо 7 от 10 пациенти в групата на антибиотиците избягват апендектомия. А до четири години малко под 50% са претърпели операцията, съобщава д-р Дейвид Флум, главен изследовател и професор по хирургия в Медицинския факултет на Университета на Вашингтон. Според екипа антибиотиците изглеждат правилното лечение за много, но вероятно не за всички пациенти с апендицит. Затова и преценката трябва да е индивидуална.

Важно условие за успеха на антибиотичния подход е спешните лекари и хирурзите да работят в тясно сътрудничество, за да се диагностицира точно състоянието и да се прецени има ли възможност за избор на терапия.