6 особености в шофирането може да са ранна аларма за алцхаймер

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10363882 www.24chasa.bg

Точността на “диагнозата” по знаците се оказала почти като от скенер

Болестта на Алцхаймер започва между 10 и 20 години преди да стане очевидна. Обнадеждаващите съобщения от това лято за разрешение на нов медикамент за лечение са все още само надежда.

Засега

оптимистичните

прогнози са

развитието

на процеса

да се забавя

максимално с когнитивносъхраняващи терапии, започнали на много ранен етап, в предалцхаймер стадия. За невролозите означава откриване на алармиращите знаци, много преди симптоми като забравяне и мисловни пропадания. Това придава добавена стойност на всеки потенциален метод за “хващане” на зародиша на промените в мозъка.

Учени от Вашингтонския университет смятат, че са открили нов маркер за предупреждение за вероятност човек да развие тежката деменция. Те съобщават, че промени в поведението като при сложните дейности зад волана може да са

дискретен

предклиничен

подпис на

алцхаймер

Основание им дава изследване на шофирането при когнитивно съхранени хора и аналогична група с вече установен предклиничен алцхаймер. Като гаранция за точност на изводите са направени утвърдените диагностични лабораторни тестове и скенер - позитронно-емисионна томография.

В колите на всички било монтирано GPS устройство. След 1 г. анализът от системите показва съществени разлики в поведението на двете групи.

Хората с ранната предклинична болест на Алцхаймер са карали като цяло с по-ниска скорост, избягвали са нощни пътувания и са изминали по-малко километри за годината. Но са правели повече резки промени по време на шофирането и са избирали по-прости маршрути.

Изследователите смятат, че тези дискретни поведенчески маркери, които не се проявяват в прости дейности и остават незабелязани от околните, са надеждна и евтина аларма за наближаващ медицински проблем.

По данните за поведението зад волана учените проектират модел, който би могъл да отчете с точност, близка на заключенията от скенер, невидима все още предклинична тежка деменция. Използваните променливи са единствено GPS записите и възрастта на шофьора.

Когато учените сравняват надеждността на прогнозата с тази, която се поставя при скъпи високотехнологични скрининги, методът им се оказва с точност 86%. Резултатността се оказва още по-висока: 90% съвпадение на “диагнозата” с медицинската, когато към стандартните диагностични методи се вземат предвид и рядко използваните тестове за наследствен риск от алцхаймер.