Протеин предупреждава рано за опасността от диабет

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10394420 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

В навечерието на отбелязвания днес Световен ден за борба с диабета учени от Швеция съобщиха, че са открили протеин, който предупреждава за заболяването 19 години преди развитието му.

Специалисти от университета на Лунд са установили, че на базата на нивото на фолистатин в кръвта е възможно да се прогнозира появата на диабет години по-късно, независимо от други рискови фактори като възраст, индекс на телесната маса, нива на кръвната захар, физическа активност, предава БТА.

Авторите на изследването, публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс", са открили, че фолистатинът допринася за разграждането на мазнините в мастната тъкан.

Шведските учени вече работят над диагностично устройство, което може да предскаже риска от развитие на диабет тип 2 по съдържанието на фолистатин в кръвта.

Какви други интересни открития, свързани със заболяването, направиха учени през годината?

Британски изследователи установиха, че ръцете издават риска от диабет.

Експертите обясниха връзката между нивата на захарта в кръвта и състояние на ръцете, въз основа на което хората сами могат да проверяват в домашни условия дали са застрашени от диабет.

Недостатъчно добре регулираните нива на кръвна захар могат да причинят синдром на скованата диабетна ръка, известен още като диабетна хироартропатия. Заболяването се проявява с ограничаване на подвижността на ставите на ръцете. Състоянието започва със скованост на движенията на малкия пръст и постепенно може да обхване останалата част от ръката. На допир кожата става по-плътна, като восък.

Специалистите препоръчват хората сами да проверяват ръцете си, като допират длани. Ако пръстите не се докосват, се препоръчва консултация с лекар.

Изследователи от Кембриджския университет откриха в мащабно проучване рядка генна мутация, която увеличава вероятността от развитие на диабет тип 2.

Хората, при които е налична мутацията на гена GIGYF1, са около шест пъти по-предразположени да развият заболяването. Смята се, че въпросната мутация се среща при 0,033 процента от населението на Земята.

Поредно, този път тревожно британско изследване, публикувано в сп. "Лансет глоубъл хелт", установи, че

около три четвърти от хората с диабет по света не получават необходимото лечение.

Около 80 процента от приблизително 420-те милиона страдащи от диабет по света живеят в страни с ниски и средни доходи. По-малко от 6 процента от тях обаче имат достъп до медицинска помощ, необходима за лечение на заболяването и предотвратяване на дългосрочни усложнения като инфаркти, инсулти, бъбречни заболявания или загуба на зрение, според авторите на изследването от университета на Бирмингам.

Поставянето и постигането на цели за лечение на пациенти с диабет с лекарства за холестерол или кръвно налягане, както и контролирането на нивата на кръвната захар, могат да спасят човешки животи и да намалят загубата на здравословен живот заради диабет в развиващите се страни.

"Имайки предвид въздействието, което оказва коронавирусната пандемия върху хората с диабет, е необходимо да се действа спешно", призоваха изследователите.