Чудовищните 300% повече психотропни лекарства сме изпили по време на COVID

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10406508 www.24chasa.bg

Пандемията поболява психиката не по-малко от тялото - за това намекват предварителните данни от проучване на екип на Националния център по обществено здраве и анализи. Амбициите са голям масив от данни да бъде обработен до края на годината и да нарисува картината на психичното здраве на българина по време на вълните на COVID. Учените ще анализират данните от потреблението на психотропни лекарства, от консултациите при психиатри, клинични психолози, психотерапевти, от регистрите за домашно насилие и др.

 Показателно е, че се е е увеличило с 300 процента потреблението на психотропни лекарства, каза пред БНР директорът на НЦЗОА доц. д-р Христо Хинков, опитен психиатър и лице на екипа, който прави проучването. Неговата прогноза е, че окончателните изводи ще съвпаднат със заключенията на екипа от първото подобно проучване от 2020 г. - пандемията драстично атакува и психическата стабилност на българина.

Феноменът не е само местен - криза в психичното здраве отчитат държавите в цял свят. Увеличават се разстройствата на настроението и главно депресиите, тревожността, паникатаките, страховите неврози. 

Ново проучване в САЩ показва 3-кратно увеличение на депресиите. Тенденцията не следва модели след предишни травматични събития като убийствени урагани и епидемията от ебола, когато разпространението на депресията достигне пик след травматичното събитие и след това намалява. Вместо това сега нивата на депресия остават високи вече втора година. Изследването установява и нещо очаквано, което вероятно ще покажат изследванията навсякъде по света: бремето на депресията се е засилило в хода на пандемията и е засегнало непропорционално възрастните с по-ниски доходи. 

Разстройствата нарастват във всички възрастови демографски групи. Изчисления на фармакоикономистите сочат, че психичните състояния и тежки заболявания струват на глобалната икономика приблизително 1 трилион долара годишно. 

Сега в психическа нестабилност изпадат хора от всички възрасти. Особено "ударени" са децата. Психиатрите прогнозират, че "посттравматичните стресови състояния  от въздействието на сегашната ситуация  върху децата вероятно ще отекват години напред".

НЦЗПБ прави анализ и на високата смъртност у нас. Според експертите сред водещите факторите е високият процент хора с хронични заболявания - от години страната е на челни места в антикласациите по болести на сърдечносъдовата система и смъртност от тях, има висок процент на хора с диабет и неврологични заболявания.