Заболелите в Испания ученици от Нова Загора пристигат днес

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10406632 www.24chasa.bg
Учениците от Нова Загора се прибират в родината със самолета "Спартан". СНИМКА: Архив

Предстои тестване на останалите от групата

Шестимата ученици от Нова Загора, които дадоха положителни резултати за COVID-19 при пребиваване в Испания, се завръщат днес заедно с двамата си преподаватели. По предварителна информация, състоянието на децата е добро. Те са без клинична картина на заболяването, съобщиха от областната администрация в Сливен.

МОН, МЗ и МО организираха завръщането на групата със самолет. "24 часа" вече писа, че това е самолетът "Спартан". При кацането на летището в София ще им бъде назначена карантина. От Нова Загора е осигурен микробус, който ще прибере децата и ръководителите им от столицата. Водачът на микробуса е със зелен сертификат. В превозното средство, с оглед безопасността, има преграда между мястото на шофьора и пътническите места. Осигурени са предпазни маски за лице от висок клас. От РЗИ съобщиха, че е създадена организация при завръщането да бъде осигурена медицинска помощ, ако има нужда от това. Наблюдението на състоянието им ще се осъществява от общопрактикуващите лекари.

Заболелите деца са от Професионалната гимназия по техника и технологии в Нова Загора. Те са били част от група от 31 гимназисти и четирима ръководители, които на 28 октомври са заминали за Севиля, Испания, по програма „Еразъм +“. На 13 ноември, преди да отпътуват обратно, всички са тествани за COVID-19. Шест от децата са дали положителен резултат. Поставени са в изолация, отделно от останалите ученици. До днес са пребивавали в хостел, при спазване на необходимите противоепидемични мерки. В Испания са прегледани от медицинско лице. Направени са им и PCR-тестове, които отново са били позитивни за заболяването.

Останалите 25 ученици заедно с другите двама учители са отпътували обратно на 14 ноември. От тази дата до момента те са в самоизолация. В гимназията обучението се провежда онлайн. Не е имало контакти с други ученици или учители. В края на тази седмица изтича изолационният им период. Тогава и те ще бъдат изследвани за установяване на актуалния им статус по отношение на COVID-19. При необходимост ще бъдат дадени предписания за домашна изолация или карантина. В съобщение от МОН, публикувано на страницата на министерството, се съобщава, че в групата не е имало ваксинирани лица.