Ще бъдат изследвани и гимназистите, завърнали се от Испания с негативен тест за COVID-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10411126 www.24chasa.bg
Групата от Нова Загора се завърна в България от Испания с военния транспортен самолет "Спартан". СНИМКА: Архив

Късно снощи шестте ученици, заболели от COVID-19 в Испания, се завърнаха заедно с двамата си ръководители в Нова Загора. Те бяха транспортирани от летището в София с микробус, при спазване на всички противоепидемични мерки, съобщиха днес от Областния кризисен щаб в Сливен. По информация от Професионалната гимназия по техника и технологии в Нова Загора, където учат те, заболяването е било потвърдено с PCR-тестове в Испания. Състоянието на децата към момента е добро. От РЗИ уточниха, че учениците и ръководителите им остават в изолация вкъщи, под наблюдението на семейните лекари. При необходимост, ще бъде осигурена консултация от специалист. В края на карантината те ще бъдат изследвани отново.

Останалите 25 ученици, които също бяха в Испания, но се завърнаха по-рано с отрицателни тестове за заболяването, към момента не съобщават за проява на симптоми. Но те също ще бъдат изследвани лабораторно, тъй като са били контактни на заболелите. Здравната инспекция подготви направленията им. Тестовете ще бъдат извършени в лаборатории в Нова Загора на 19 и 20 ноември. Изследването на един от двамата ръководители, които ги придружиха при завръщането, е дало положителен резултат. Той е в изолация. Епидемиологичните проучвания продължават.

Групата от Професионалната гимназия по техника и технологии в Нова Загора е била на посещение от 18 октомври в Севиля, Испания, по проект „Еразъм +“.