Д-р Николай Николов: Как да се предпазите от рака на маточната шийка и заразен ли е той

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10411683 www.24chasa.bg
Д-р Николай Николов
  • През 2008 година Нобеловата награда беше дадена на професор Цюрхаузен за това, че той доказа връзката между човешкия папиломен вирус и рака на шийката на матката
  • Оказа се, че в огромния процент от случаите  ракът се причинява от различни щамове на този вид вирус
  • Тъй като все още етиологично лечение на вируса не е открито, защитата от вируса се пада на профилактиката.

Д-р Николай Николов е  завършил висши образования по:

- Медицина в Медицинска Академия, София

- Икономика в УНСС

- Реторика в СУ „Климент Охридски“

- Мениджмънт в Университета Делауер

Владее испански, френски, английски и руски език. Д-р Николай Николов е акушер-гинеколог с над 30 години трудов стаж. Има  интереси в областта на полово-преносимите инфекции. Понастоящем работи като лекар с частна практика в АГ кабинет „Ева Виталис“ София

- Д-р Николов, за да се предпази от рак, най-важното нещо е жената изобщо да не се заразява с вируса, така ли?

- Точно така. Има няколко начина жената да се предпази от заразяване. На първо място е моногамията. Счита се, че моногамията като сексуален локдаун, е спасила най-много човешки животи. Но както е казал Зола: „Животът е твърде дълъг само за една любов.“ Има още два начина за предпазване от заразяване. Това са презерватива и ваксините.

- Но ако жената вече се е заразила, как да разбере това?

- Най-масовият метод за диагностика, е цитонамазката. Той е познат на всички жени. Но за съжаление е недостатъчен. В съвременната гинекология се използват още два метода. Основният метод е колпоскопията. Българката може и трябва да изисква от своя лекар изследване с колпоскопски апарат. Колпоскопът е вид микроскоп, а методиката е безвредна и безболезнена. Третият метод е тестът за наличие на ЧПВ. Заразените с ЧПВ жени могат  да са клинично здрави и само тестът може да докаже, наличието на вируса. Само ако жената изиска да бъде прегледана едновременно и по трите метода, тя може да бъде сигурна дали има или няма вирусна инфекция и има или няма проблем създаден от тази инфекция.

 Това също е профилактика. Само че профилактика която не предпазва от заразяване, а открива вече проникнала в организма инфекция.

- Значи защитата на жената от рак се основава на профилактиката?

- Всичко е първична профилактика. От уменията да се прави безопасен секс до ходенето редовно на профилактични прегледи със споменатите методи.

- Тогава какво е вторична профилактика?

- За да започне нов цикъл на размножаване, вирусните частици трябва да проникнат в здрави клетки с висок дележен потенциал. И тук започва да действа  Papilocare®. Той не лекува заразените клетки, а пречи на вируса да проникне в здравите клетки. Papilocare® предпазва здравите клетки от инфекцията. Този тип на въздействие в медицината се нарича: „вторична профилактика“.

- Всъщност, какво е Papilocare® ?

- Papilocare® е гел, разпределен в тубички. Всяка тубичка съдържа една доза от препарата. Той има в състава си седем различни съставки от естествен произход. Препарата съчетава древното познание на Аюрведа с най-модерните съвременни технологии във фармацията. Например две от съставките - хиалуроновата киселина и бета глюканът са организирани в ниозоми, а третата съставка - Centella Asiatica във  фитозоми. Ниозомите и фитозомите осигурявят удължено освобождаване на активните съставки. и подобряват бионаличността. Така успешно се постига траен ефект на Papilocare® върху цервикалната лигавица.

- Как действа Papilocare®?

- Papilocare® действа:

1. Локално – само върху маточната шийка.

2. Неспецифично действие. Той променя възприемчивите към вируса клетки в невъзприемчиви. С груби думи „тръшва вратата“ пред желаещия да влезе в тъканите вирус.

3. Многоцелево – Papilocare® има най-различни благоприятни влияния върху маточната шийка.  Papilocare® подобрява микрофлората, епителизацията, локалния имунитет...

- Към кои щамове на вируса действа препарата?

- Тъй като  ЧПВ има много щамове не може да се създаде една единственна формула-молекула срещу него. Но тъй като Papilocare® има неспецифично действие, всъщност, той въздейства върху всички щамове на вируса.

- А не може ли жената просто да изчака? Някои автори употребяват термина „самоочистване“. Според тях организмът може сам да постигне изчистването си от ЧПВ.

- Счита се за доказано, че само 29% от пациентките с високо рискови HPV генотипове се oчистват от вируса спонтанно в рамките на 6 месеца. За да чакаш трябва или да си много смел или да си незнаещ.

- Кога лекарите употребяват Papilocare®?

- Употребата на препарата е много уместна за допълване на класическите лечения.

  • След ДТК («изгаряне на маточната шийка»)
  • След някои видове електроконизации
  • След някои видове операции

- Възможна ли е самостоятелна употреба на Papilocare®?

- Да. Може да се употреби при така нареченото „здраво заразоносителство“. Жени при които цитонамазката и колпоскопията не показват патология. Затова и биопсия няма от къде да се вземе. Жената е клинично здрава, но има положителен тест HPV (+) тест. След половин година лечение с Papilocare® се прави нов тест за наличие на вируса.

Употребява се и при жени с „проблемна“ цитонамазка – PAP3 или ASCUS/LSIL по Бетезда, но които нямат  колпоскопски атипизъм.

Papilocare® може да се употреби самостоятелно дори след биопсия, ако резултатът от биопсията е липса или лека степен на дисплазия СIN 1. Всичко зависи от преценката на лекаря-колпоскопист.                   

- Има ли някакви странични действия?

- Препаратът е въведен през 2016 година. От тогава с него в света са се лекували повече от 100 000 жени без да са докладвани нежелани странични ефекти. Но пък има доста желани странични ефекти.

Papilocare® не само предпазва лигавицата от нова инвазия на вирионите, но и ускорява епителизацията, ускорява по-бързото зарастване на тъканите, намалява отока след операциите, подобрява кръвния и лимфния поток, повишава еластичността на влагалищните стени, подобрява вагиналната микрофлора.

- А от кога е в България?

- На българския пазар продуктът е наличен от 2019 година и се осигурява от известната европейска фармацевтична  компания „Гедеон Рихтер“.