Д-р Бурак Демирел: Ултразвукова ринопластика е здраве и естетика в едно

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10413555 www.24chasa.bg

Категорично не препоръчвам поставянето на филъри, казва специалистът по УНГ и хирургия на глава и шия

- Д-р Демирел, разкажете ни за вашата специализация. 

 - Аз съм специалист по УНГ и хирургия на глава и шия. Завършил съм Медицинския факултет на Университет ‘‘Сюлейман Демирел‘‘ в град Испарта и специализация в областта на УНГ и хирургия на глава и шия в Университет ‘‘Намък Кемал‘‘ в град Текирдаг. Като хирург извършвам интервенции като риносептопластика, отопластика, полипектомия на носа, ларингектомия и много други. В момента съм завеждащ лекар в Центъра по ринопластика на частна болница “Чорлу Ватан” в град Чорлу.

- Какви са вашите професионални интереси?

- Професионалните ми интереси са в областта на хирургия на УНГ и естетична хирургия на лицевата област, като на първо място мога да спомена интервенцията ринопластика. Освен това извършвам всички видове хирургични интервенции в областта на глава и шия. Най-често пациентите се обръщат към мен за интервенции като ринопластика, септопластика, отопластика, функционалната ендоскопска синус хирургия, и др.

- Какво представлява ринопластиката?

- Ринопластиката е хирургична намеса, която има за цел да подобри формата, размера и цялостния външен вид на носа, чрез извършване на реконструкция (оформяне) на носните хрущяли и кости, като заедно с това се цели и подобряване на функционалността на носа. Може да се направят корекции във всяка една от трите проекции на носа – височина, дължина и ширина. Едни от най-често срещаните корекции са: премахване на гърбицата на носа, изправяне на носна преграда, скъсяване на нос, стесняване на нос, оформяне върха на носа, стесняване на ноздрите. На тази интервенция може да се подложат лица навършили 18 годишна възраст, които изпитват затруднения в дишането и/или желаят промяна във външния вид на носа поради естетически съображения.

- Какво е септоринопластика?

- Септопластиката е хирургична намеса, при която се коригират дефекти и изкривявания на носната преграда наречена септум, която разделя лявата и дясната ноздра, тоест при тази интервенция се извършва корекция само във вътрешните хрущялни тъкани на носа. Отклонението на носната преграда се среща много често. Когато отклонението е тежко, преградата може да блокира една от ноздрите и да възпрепятства въздушния поток, който преминава през нея, което причинява затруднено дишане в едната или двете ноздри. Именно в тези случаи е удачно да се извърши интервенцията септопластика. Ринопластиката е интервенция, целяща реконструкция на костите и хрущялите на носа, които образуват външната част на носа и придават естетичния вид на носа. При септоринопластиката се извършва едновременно коригиране на външните и вътрешните хрущялни и костни структури на носа. Очаквания резултат на тази интервенция е естетически красив и едновременно с това пълноценно функциониращ нос.

- Какво представлява ревизионната ринопластика? Кога се извършва?

- Казано по-общо ревизионната ринопластика е операция за корекция на предишна операция на носа. Ако поради някаква причина след първата операция се образува изкривяване на носа, назален колапс или пациентът иска допълнителни промени в естетичния вид на носа тогава се прибягва до ревизионна ринопластика. Между първата и вторичната (ревизионна) ринопластика трябва да има минимум едногодишен период от време. Когато пациентът се подлага за пръв път на операцията ринопластика, наречена още първична ринопластика, по време на интервенцията първо се извършва повдигане на кожата на носа, като за целта се извършват минимални разрези в нервните окончания в тази област и кръвоносните съдове кръвоснабдяващи кожата. В резултат на това в ранния следоперативен период е възможно да се появи оток, кървене и изтръпване. Тези подхранващи кожата кръвоносни съдове и нервни окончания се регенерират (възстановяватпрез първата година в следоперативния период. Тук трябва да отбележа също, че възстановяването на извършените минимални кожни разрези и корекции в хрущялната и костна част на носа отнемат известно време. Предприемането на прибързано решение за ревизионна ринопластика крие множество рискове по отношение на възстановителния период на кожата. Затова за извършването на ревизионна ринопластика най-правилно би било да се изчака поне една година след първата интервенция. Пациентът трябва да бъде информиран, че по време на ревизонната ринопластика може да възникне необходимост от трансплантиране на хрущялна тъкан взета от реброто на пациента.

- Каква е разликата между класическа ринопластика и ултразвукова ринопластика?

- При класическата ринопластика при реконструирането на носните структури като стандартен метод се използва хирургичен чук. За разлика от класическата интервенция, при ултразвуковата Ринопластика за оформянето на носните кости се използва технология, наречена “Пиезо”, която възприема разликата между костите и меките тъкани и работи с изключителна прецизност само върху твърдите повърхности (костите) и не уврежда меките тъкани, кръвоносните съдове, нервните окончания и лигавицата. Често в следоперативния период на класическата ринопластика, поради използваната техника и приспособления се наблюдават нежелани последици като наличие на болка, отоци и синини. При ултразвуковата ринопластика, поради прецизността на метода “Пиезо”, тези симптоми са сведени до минимум.

- На какво трябва да обърнат внимание пациентите, които желаят да се подложат на ринопластика ?

- От съществено значение при взимане на решение за операция е изграждането на връзка, основана на доверие между пациента и лекаря, като тази връзка се изгражда предимно по време на физическия преглед. Лекарят и пациентът трябва детайлно да обсъдят желанията и очакваните резултати от тази интервенция. Ринопластичната интервенция е сериозна хирургична намеса, изискваща добра психическа подготовка. Моята препоръка към пациентите ми е, да се подложат на желаната от тях оперативна намеса тогава, когато решат и почувстват че са готови и да не прибързват при вземането на решение. Правилния момент е тогава, когато те решат че са готови да се доверят на лекаря си.

- Как се извършва интервенцията ринопластика?

- Ринопластичната интервенция се провежда под обща анестезия, като средната продължителност на операцията варира от 2 до 4 часа. В момента има два подхода, които се прилагат при тази интервенция: отворен и затворен метод. Не при всеки пациент може да се приложи един и същи метод, всичко е строго индивидуално и е променливо в зависимост от случая. Пациентите, които искат да се подложат на ринопластика, трябва да са информирани също, че в бъдещия период от време може да възникне необходимост от извършване на ревизионна ринопластика. Постигнатите резултатите от операцията се сформират в зависимост от множество фактори, като някои от тях са: дебелината и тип на кожата на носа на пациента, наличието на допълнителни заболявания, начин на възстановяване на кожата, начина по който ще спадне отокът в следоперативния период. Няма как да се даде 100% гаранция за пълна симетрия след интервенцията ринопластика, може да има миниатюрни различия. В ранния следоперативен период може да има наличие на лека болка, синини и отоци. При стандартни условия изписваме пациента ни на следващия ден след интервенцията и го каним да ни посети една седмица по-късно за контролен преглед.

- Как протича процеът на възстановяване? Какво лечение се прилага в следоперативния период?

- Към края на ринопластичната интервенция, във вътрешната част на носа на пациента се поставят специални силиконови тампони , които позволяват на пациента да диша през носа още в ранния следоперативен период, и носът на пациента се фиксира със специална шина и лепенки. След приключване на операцията, на пациента се назначава нужното лечение и в следващите два дена се препоръчват студени компреси в горната област на лицето, за да се минимализира образуването на отоци и синини. Компресът се поставя на всеки час по 15 минути. През първите два дни на пациента се препоръчва да лежи на висока възглавница под ъгъл 45. На пациента се назначава едноседмично антибиотично лечение, болкоуспокояващи, противоалергични лекарства и кремове. Седмица след интервенцията каним пациентите ни на контролен преглед и тогава се махат поставените по време на операцията силиконови тампони и специална шина , след което още 2-3 седмици носът на пациента се фиксира със специални ленти за да се намали образуването на отоци в горната част на носа. В последващия процес на възстановяване отокът продължава да намалява и същевременно започва възстановяването на тъканите. През първите три месеца след операцията не се препоръчва носенето на очила (с диоптър или слънчеви).

- Възможно ли е всеки да се подложи на ринопластика?

- Винаги има изключения, но като цяло на тази интервенция може да се подложи всеки пациент, навършил 18 годишна възраст, които изпитва затруднения в поемането на въздух и/или желае промяна във външния вид на носа поради естетически съображения.

- Препоръчвате ли на пациентите си неоперативни процедури за корекция във външния вид нос, като поставяне на филъри ?

- Категорично може да подчертая, че не го препоръчвам. Поставеният филър отслабва и уврежда хрущялните тъкани и носните структури намиращи се под него. Често имаме пациенти, които първоначално са се подложили на процедура за поставяне на филър в носа, но след време поради незадоволителни резултати решават да се подложат на хирургична корекция. При голям процент от тези случаи, по време на операцията ясно се вижда че структурите под поставения филър са много отслабени и увредени.

- Каква е вашата препоръка: Един и същи вид нос за всеки или индивидуални корекции в зависимост от случая?

- Определено корекцията на носа трябва да се направи в зависимост от индивидуалните качества на пациента. Основната причина за това е, че всеки от нас има различен тип и дебелина на кожата на носа и различни лицеви пропорции. Челюстната структура на пациента , позицията на скулите, ъгъла на очите, ъгъла на челото и много други параметри като тези са определящи при планирането на нужните корекции при съответния пациент.

- Освен пациенти от Турция, имате ли и пациенти от чужбина? Как може да се свържат с вас желаещите да се подложат на тази интервенция?

- Щастлив съм да споделя, че освен пациенти от цялата страна, имаме и множество пациенти които идват от чужбина. Частна болница Чорлу Ватанразполага с център за обслужване на международни пациенти, който предоставя детайлна информация и палитра от множество услуги за пациентите ни от чужбина. Колегите ни от съответния отдел организират целия процес от пристигането на пациента ни до изписването му и последващия възстановителен период. По време на посещението си в болницата ни, чуждестранните ни пациенти са придружени от наши колеги, които говорят родния им език, и чрез тях ще се осъществява връзката между лекаря и пациента. По този начин едно от основните опасения на пациентите ни е предотвратено - езиковата бариера. За нас всеки един пациент е специален и от определящо значение е по време на престоя си в болницата ни пациентът да се чувства като у дома.

- На кой специалист трябва да се обърнем, ако желаем ринопластика: специалист по УНГ и хирургия на глава и шия или специалист по пластична, естетична и реконструктивна хирургия?

- Специалистите и в двете области може да извършват съответната интервенция. Тук най същественият момент е изграждането на връзката между лекаря и пациента. Мога да кажа, че специалистите по УНГ и хирургия на глава и шия имат добър опит и практика както върху носните структури, изграждащи външната част на носа, така и върху вътрешните структури на носа, които са основните единици на функционалността на носа. Както споменах по рано, целта на тази интервенция е реконструирането на естетически красив нос, пропорционален на лицевите особености на пациента, но заедно с това от съществено значение е и постигане на пълна функционалност на носа. Ако имате допълнителни въпроси или желаете мнение относно ринопластика, не се колебайте да свържете с нас!