Д-р Енис Мерт: 15-16 години е твърде ранна възраст за естетична хирургия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10413586 www.24chasa.bg

 Интервенцията за намаляването на гърдите не е просто въпрос на красота, то спасява пациентите от досадните болки в гърба, казва специалистът по естетична, пластична и реконструктивна хирургия в частна болница “Чорлу Ватан”

Частна болница „Чорлу Ватан“, намираща се в град Чорлу в Турция, е първата частна болница, създадена в южната ни съседка преди 40 години. Лекари, доказани експерти в областта на обща хирургия, неврохирургия, онкохирургия, естетична хирургия, лапароскопска и бариатрична хирургия, обслужват вече трето поколение членове на фамилии, живеещи в турската част на Тракия. Доверието е магнитът, който неизменно води пациентите в тази модерна болница, и хората знаят, че медицинското обслужване тук е висококачествено, а подходът към всеки отделен случай е индивидуален. Човекът и човешкият живот винаги са най-важното за лекарите, медицинските сестри, физиотерапевтите и обслужващия персонал тук.

От 2014 години лечебното заведение е в нова модерна сграда, проектирана след дългогодишни проучвания, базирайки се на международно утвърдени медицински центрове. Тя разполага със 120 легла на 12 000 кв. метра разгъната застроена площ, с най-съвременната апаратура и с най-модерните технологии, познати по света.

Фактът, с което ръководството на болницата се гордее най-много, е екипът от опитни специалисти, подбрани прецизно според техния професионализъм, споделени ценности и култура.

Естетичният център на болница „Чорлу Ватан“ е познат и предпочитан от много пациенти от цял свят и по-конкретно от пациентите от България. Тук се предлагат всички видове естетични, пластични и реконструктивни интервенции, в съответствие с най-иновативните методи в модерната медицина.

В отделението се предлагат медицински услуги в областта на естетичната хирургия като: прилагане на ботокс, поставяне на филъри, ринопластика, фейслифтинг, блефаропластика, отопластика, операции за оформяне на тялото като: липосукция, абдоминопластика, мамопластика, брахиопластика, феморопластика и много други.

Оп. Д-р Енис Мерт е член на екипа от опитни специалисти в Центъра по естетична, пластична и реконструктивна хирургия на частна болница “Чорлу Ватан”. Той придобива бакалавърска степен по медицина в Медицински факултет на Университет “Истанбул” през 2012 г. Завършва специализацията си по естетична, пластична и реконструктивна хирургия в Учебно-изследователска болница “Дъшкапъ Йълдъръм Бейазит” в Анкара. През 2017 г. в продължение на 6 месеца участва в програмата за обучение по естетична, пластична и реконструктивна хирургия на Университета “Showa”- Токио / Япония . От 2018 г. е член на Европейския съвет по пластична, реконструктивна и естетична хирургия - FEBOPRAS.

Оп. д-р Енис МЕРТ и колегите му споделят идеологията, че не е етично да се извърши някоя естетическа процедура или интервенция на даден пациент, ако тя не разумна или навременна за него, само за да се изпълни желанието на пациента и да се постигне материално облагодетелстване. „Когато пациентите идват в нашата клиника, първо обсъждаме с тях дали исканията им са разумни или не. Информираме пациентите си, че дадена естетична процедура не може да бъде приложена към всички пациент по един и същи начин. Обсъждаме проблема така, че пациентите да разберат правилно аргументите ни. Информираме ги за евентуалните проблеми, с които могат да се сблъскат след операционната намеса. Защото, ако просто изпълним желанието на пациента, без да се обмисля нужноста и последствията от съответната интервенция, това може сериозно да увреди репутацията ни на опитни професионалисти“, коментира д-р Енис Мерт.

Той споделя също, че пациентите от мъжки пол най-често посещават клиниката за гинекомастични операции. Гинекомастията е растеж на гърди от женски тип при мъжете. “Пациентите могат да се избавят от този проблем чрез операция, която продължава около 2 часа. Скоро след това те могат да се върнат към нормалното си ежедневие”, категоричен е ДЕнис Мерт. И добавя, че останалите естетически интервенции, от които мъжете са заинтересовани все по често в днешни дни, са трансплантация на коса, ринопластика, липосукция и др.

На въпроса какво би посъветвал младите пациенти на 15-16 годишна възраст, които не харесват тялото си и започнат да го “поправят” чрез естетични процедури, д-р Енис Мерт отговаря недвусмислено: “Това е твърде ранна възраст за естетична хирургия, защото развитието на тялото и лицето все още не е завършило. Психологическото и духовното съзряване - също”. Според специалиста е редно да се изчака навършването на 18 години, преди да се предприемат интервенции, които водят до трайна промяна, още повече, ако тя касае лицето.

Някои хирургични процедури изглеждат така, сякаш се основават само на естетически и козметични прищевки, но понякога те имат изключително влияние върху физическото здраве на пациента, поради медицинските и психологическите резултати, които дават”, обяснява д-р Енис Мерт. И дава пример: интервенцията за намаляването на гърдите не е просто въпрос на красота, то спасява пациентите от досадните болки в гърба.

Според него в някои случаи намесата на естетичен хирург е много важна не само за самочувствието, но и за психическото здраве на жената - например след мастектомия. “Мастектомията (отстраняване на гърдата), която се извършва при диагноза рак на гърдата, е много травматична интервенция. Тя нанася трайни щети върху психиката, тъй като засяга сексуалната идентичност на жената. Пластичната хирургия предоставя възможност за реконструкция на гърдата и това позволява връщане на самочувствието и на усещането за пълноценност”, обяснява специалистът.

Той добавя, че пластичната хирургия е абсолютно необходима и при бърза загуба на тегло, резултат от терапия срещу затлъстяване. Тогава се извършват допълващи операции, които заличават провисването на кожата. Като цяло всички естетически практики имат за цел да повлияят положително на психиката на пациента.

В клиниката се използва най-висококачествена и съвременна апаратура, защото от ръководството на болница “Чорлу Ватан” ни уверяват , че най-иновативните методи за лечение може да се практикуват само с помощта на най-модерната апаратура. Заедно с това предоставяните цени за предлаганите медицински услуги в болницата са едни от най- достъпните в сравнение с други болници в Турция, предлагащи аналогични услуги. Болницата е на 160 км от границата с България. Всеки един пациент от България, посетил болницата, е придружен от обучени координатори, които говорят български и чрез тях се осъществява връзката между лекаря и пациента. По-този начин липсва езикова бариера. В случай, че се налага настаняване на болните или придружителите им извън болницата, те могат да разчитат на преференциални цени, благодарение на договорите за отстъпки, които болница “Чорлу Ватан” има с хотелите в областта.