Доц. д-р Ерсон Аксу: Не пренебрегвайте профилактичните гинекологични прегледи!

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10413672 www.24chasa.bg

“Редовните гинекологични прегледи позволяват ранното диагностициране на множество злокачествени заболявания. Така се предотвратява неконтролираното им развитие до късни етапи. В гинекологичния център на частна болница „Чорлу Ватан“ се извършват множество видове лапароскопски и хистероскопски интервенции, проследяване на рискови бременности, лечение на безплодие и не на последно място прилагане на онкологична хирургия при пациенти, страдащи от злокачествени гинекологични заболявания.” казва Доц. Д-р Ерсон Аксу, специалист акушер-гинеколог и гинекологична ендоскопска хирургия, практикуващ в частна болница Чорлу Ватан

Доц. Д-р Ерсон Аксу е завършил бакалавърска степен по медицина в медицинския факултет на университет “Истанбул”. Завършва специализацията си по акушерство и гинекология в медицински университет „Намък Кемал“  в град Текирдаг. Той е почетен член на турската Асоциация на лекарите. Автор е на множество научни статии и публикации. Специалистът има дългогодишна практика в областта на Гинекологичната ендоскопска хирургия, извънматочната бременност, безплодието и т.н.

- Д-р Аксу, кои онко-гинекологични заболявания зачестяват в последно време и кога медицината има възможност да помогне за спасяването на човешки живот?

- Повишен ръст на случаите в последно време се наблюдава при рак на шийката на матката, рак на матката и на яйчниците. При спасяването на човешки живот от съществено значение е да уловим заболяванията в ранните етапи от развитието им, и така с помощта на съвременни методи за лечение може успешно да се преборим с тях.

При онкологичните заболявания често е необходимо извършването на оперативно лечение, и, в зависимост от етапа на заболяването в следоперативния период, на пациента се назначават различни видове онкологични лечения като лъчетерапия или химиотерапия.

- Какво препоръчвате на пациентите си като превенция срещу раковите заболявания?

- При пациенти, които нямат установена генетична предразположеност или някакви оплаквания, се препоръчва през интервал от две години да се прави изследване на цитонамазка. Така може да уловим в ранни етапи заболяването рак на шийката на матката.

За профилактика на рак на яйчниците и на матката препоръчват вагинален ултразвук.

За превенция срещу рак на гърдата е задължително да се прави мамография и ултразвук поне веднъж годишно. Това са задължителни прегледи, които не бива да се пропускат и пренебрегват.

- При какви случаи прилагате лапароскопска хирургия и кога тя е неприложима?

- Лапароскопската хирургия може да бъде приложена за всички органи в областта на малкия таз: при киста на яйчниците, миоми, премахване на матката (хистеректомия), рак на всички гинекологични органи, стерилизация, гинекологични операции по време на бременност, изпускане на урина и много др. Разбира се, винаги има индивидуални случаи, при които интервенцията започва по лапароскопски метод, но в последствие, в зависимост от редица фактори по време на самата оперативна намеса, се взема решение за продължаване по класически (отворен) метод.

Хистероскопията например се прилага при полипи на матката, миоми, сраствания, септатна матка, операции при безплодие и необходими операции за маточни аномалии.

- Разкажете за случай, при които човешкият живот е спасен, благодарение на вашата намеса!

- Всеки случай за нас е специален. Подхождаме към всеки пациент индивидуално, защото той има своя история и заболяването му е специфично. Винаги се стараем да увеличим професионалната си квалификация и да бъдем запознати с най-съвременните методи за лечение, които се прилагат в световен мащаб, за да може да помогнем максимално на пациентите ни.

Ако трябва да спомена конкретен случай, бих се спрял на ситуация на “истмикоцервикална недостатъчност. Тогава, чрез цервикален серклаж спасихме живота на майката и на бебето.

В случаи на рак на шийката на матката или рак на яйчниците, пациентките, които ни посещават още в ранните етапи на заболяването, биват оперирани по лапароскопски (затворен метод), който е много по-щадящ за пациента и следоперативният период при този метод е значително облекчен.

- Може ли да се каже, че частна болница „Чорлу Ватан“ е специализирана в определен вид гинекологични операции?

- Разбира се. В частна болница „Чорлу Ватан“ ние разполагаме с модерна инфраструктура, съвременно оборудване, висококвалифициран лекарски екип и ноу-хау, за да бъдем предпочитани от пациентите, нуждаещи се от лапароскопски и хистероскопски интервенции, проследяване на рискови бременности, безплодие и онкологична хирургия.

- С каква апаратура разполага болница „Чорлу Ватан“, която подпомага вашите умения и професионализъм?

- Нашата болница е една от водещите здравни учреждения в Турция, по отношение на капацитета на оборудване и модерна апаратура. Специално за лапароскопски и хистероскопски операции, частна болница „Чорлу Ватан“ разполага с отличен екип от специалисти и най-съвременна апаратура, която облекчава значително нашата работа.

Целият персонал е обучен и квалифициран според медицинските изисквания в световен мащаб. Такива операции се практикуват от години в нашата болница и имаме дългогодишен натрупан опит в тази област.

- Интересувате ли ли се от състоянието на пациентите си в следоперативния период?

- Смятам, че това е неизменна част от нашата професия. Задължително продължаваме с оказването на грижи за пациентите си и в следоперативния период, по-време на хоспитализацията им многократно ги посещавам в стаите им, интересувам се от състоянието им, взимам решения за допълнителни терапии, ако се налагат. За мен е важно след всяка оперативна намеса да информирам пациентите си детайлно за всички манипулации, на които са били подложени, показвам им снимки и видео записи на части от съответната интервенция. Всеки пациент получава запис на операцията на диск. Моите пациенти могат да се консултират с мен по всяко време по телефона .

- Защо пациенти от България  да предпочетат вас и частна болница „Чорлу Ватан“ в случай на онкологично заболяване?

- Ние предоставяме здравни услуги в тракийския регион на Турция вече повече от 40 години, а в някои случаи по няколко поколения от едно семейство ни се доверяват. Разполагаме с дългогодишен опит, висококвалифицирани специалисти, ноу-хау и съвременна апаратура. Не на последно място бих искал да спомена, че болницата ни разполага с Отдел за международни пациенти. Още преди пристигането си, пациентите ни от България биват информирани от нашите българо-турско говорещи служители за целия предстоящ процес. При пристигането си в болницата, пациентите ни са придружени по време на всички прегледи и изследвания от опитен персонал, който говори родния им език - така при нас  проблем като езикова бариера не съществува.