Турските здравни власти предвиждат ново лечение срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10435214 www.24chasa.bg
СНИМКА: АРХИВ

Турските здравни власти предвиждат въвеждането на ново лечение срещу КОВИД-19, заяви турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа.

По думите му пакетът от мерки е бил обсъден на заседание на специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса, съобщава БТА.

Основно внимание е било отделено на борбата с разпространението на коронавируса, както и на изследванията във връзка с изпитанията на третата фаза на турската ваксина "Турковак". Предвижда се засилване на темпото на ваксинирането на населението.

Обсъдени са били споровете във връзка с ефективността на лечебния препарат "Фавипиравир". Според турските специалисти въпросният препарат нямал странични действия. Освен това съкращавал продължителността на симптомите при леките и средно тежките случаи. Прилагането му ще продължи според клиничната картина на пациента и по лекарско предписание.

Предвижда се още един препарат да бъде добавен в лечебния лекарствен каталог, както и да започне производството му в Турция.

По препоръка на научния съвет от 1 декември т. г. се очаква да бъде отменена забраната в турските затвори на свиждане без заграждения. Мярката бе въведена в рамките на ограниченията във връзка с епидемията на коронавирус.