Проф. д-р Любка Митева: Постигаме дълготрайна ремисия в лечението на псориазис

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10435349 www.24chasa.bg

В клиниката по кожни и венерически болести в УМБАЛАлександровскае базирана една от специализираните комисии за лечение на средно тежки и тежки форми на заболяването

Проф. Любка Митева, дм, е завършила медицина в София. През 1991 г. придобива специалност по дерматология и венерология, а през 1996 г. - научна степен доктор по медицина. Специализира клетъчна и молекулярна биология във Франция. Има магистратура по здравен мениджмънт. От 2011 г. е професор. Член е на Българското дерматологично дружество и на Френското биохимично дружество. От 2012 г. е началник на Клиника по кожни и венерически болести в УМБАЛ “Александровска”. Професор е в Катедрата по дерматология е венерология в Медицинския факултет на Медицинския университет в София.

- Проф. Митева, как се отразява пандемията на работата в клиниката по кожни и венерически болести към УМБАЛАлександровска”, която оглавявате?

- Пандемията се отразява отрицателно на работата в Клиниката по кожни и венерически болести. Планов прием не се осъществява. За лечение в клиниката постъпват само пациенти по спешност.

Пациентите търсят лекарска помощ, когато е крайно необходима

поради страха

от заразяване

Постъпват в по-тежко състояние, което води до по-трудно овладяване на състоянието им.

Пандемията наложи използването на дезинфектанти, което многократно увеличи появата на кожни алергии и дерматити. Друга проява, наблюдавана при болните след прекарана ковид инфекция, е косопадът, който най-вече притеснява пациентите от женски пол. Поради наложените противоепидемични мерки използването на маски води до появата на т.нар. маскне, както и до влошаването на други кожни болести – акне, себореен дерматит, розацея и други.

- В края на октомври бе отбелязан Световният ден на псориазиса. Какво представлява това заболяване?

- Псориазисът е системно заболяване, което преимуществено засяга кожата и ставния апарат. То протича с периоди на обостряне и ремисии.

Точните причини за развитие на заболяването не са напълно изяснени, но значение имат генетичните фактори, имунологични промени и други. Чест отключващ и влошаващ заболяването фактор е психологичният стрес.

Съществуват два възрастови пика – между 20 и 30 години и между 50 и 60 години. Възможно е да започне и в детска възраст и тогава ходът на заболяването е с по-тежка прогноза.

Клиничната картина се характеризира с появата на плаки, които са покрити с бели люспи. Най-често се засяга кожата на лакти, колене, долната част на гърба и окосмената част на главата. Плаките могат да се слеят и да образуват обширни участъци, понякога придружени от сърбеж, което води до

физически и емоционален дискомфорт

Една от най-тежките форми на псориазис е т.нар. псориатична еритродермия – цялата кожа е червена, задебелена и покрита със сребристобели люспи. Псориазисът може да засегне също и кожата на длани и стъпала, генитална област и ноктите. Посочените локализации на псориатичната болест влошават личните и професионални задължения и изискват продължително лечение.

Прояви от страна на ставния апарат са сутрешна скованост и болезненост, особено изразена в малките стави на горните и долните крайници.

Диагнозата псориазис се поставя въз основа на клиничната картина, както и на резултата от хистологичното изследване. Псориазисът нарушава качеството на живот и обуславя нуждата от дългосрочен контрол над болестта.

- Възможно ли е псориазисът да бъде излекуван?

- Псориазисът е хронично заболяване, което не е възможно на този етап да бъде окончателно излекувано. Целта на лечението е постигане на дълготрайна ремисия.

Прилага се локална и системна терапия в зависимост от тежестта на заболяването. При леки форми на заболяването прилагаме локални средства и фототерапия. При тежките форми се използват имуносупресори.

При незадоволителен ефект или наличие на странични реакции от прилагането на фототерапия и имуносупресорите в помощ идват съвременни средства - биологични препарати. Те водят до

дълготраен терапевтичен отговор,

характеризират се с незначителни нежелателни лекарствени реакции, потвърдени от множество клинични проучвания. Биологичните препарати значително подобряват качеството на живот при пациенти със средно тежки и тежки форми на псориазис.

- Има ли други прояви на заболяването псориазис освен засягането на кожата?

- Псориазисът е системно заболяване, което засяга различни органи и системи. При голяма част от пациентите се засяга ставният апарат. Пациентите имат предимно болки в малките стави на горни и долни крайници. Впоследствие могат да бъдат засегнати и по-големи стави.

Първите симптоми на псориатичния артрит

се появяват обикновено около 10 години след началото на кожната симптоматика. Сутрешната скованост е особено характерна.

При нокътно засягане се наблюдават точковидни депресии (симптомът на напръстника), жълтеникави мазни петна, задебеляване на нокътната плочка и други. Измененията по ноктите в някои случаи са сред първите сигнали за поява на ставна увреда.

Възможно е и развитието на метаболитен синдром - хиперлипидемия, хипертония, сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване.

Възпалението е основният патогенетичен механизъм при псориазиса. Хроничното възпаление е водещата обща връзка между псориазиса и атеросклерозата.

Псориазисът е тясно свързан и с някои заболявания на черния дроб, които са в пряка връзка с метаболитния синдром - не-алкохолната хепатална стеатоза. Голяма част от хората със затлъстяване са засегнати от не-алкохолна чернодробна стеатоза. При наличие на метаболитен синдром рискът от развитие на не-алкохолна чернодробна стеатоза е многократно по-висок, като този риск допълнително се увеличава при по-обширно засягане на кожата от псориатични плаки. Множество проучвания показват значително подобрение на псориатичната болест при понижен калориен прием. Доказана е генетична връзка между псориазиса и възпалителните чревни заболявания – болестта на Крон и улцерозен колит.

Пациентите с псориазис са

високо рискови

за проява на психични заболявания

като депресии, тревожност, обсесивност, трудности в емоционалното изразяване. Честотата на депресиите се свързва и с тежестта на заболяването.

- С какви терапевтични възможности при псориазис разполагате в клиниката?

- В клиниката се лекуват пациенти със средно тежки и тежки форми на псориатичната болест. При амбулаторните леки форми на псориазис се прилагат локални средства – емолиенти, салицилова киселина, дитранол. При по-тежки форми прилагаме системна терапия – имуносупресори (метотрексат и други). В кожната клиника

разполагаме с обособен сектор за лечение със съвременни фототерапевтични методи

Фототерапията представлява облъчване с ултравиолетови лъчи, които наподобяват благоприятното въздействие на слънчевите лъчи върху псориатичните лезии. При средно тежките форми пациентите се лекуват със селективна UVB фототерапия. При по-тежките форми се прилага системна ПУВА терапия. При псориазис, локализиран по дланите и стъпалата, добро повлияване се отчита от локална ПУВА терапия.

- В Клиниката по кожни и венерически болести към УМБАЛАлександровскае базирана една от специализираните комисии за лечение на средно тежки и тежки форми на псориазис, която одобрява лечение със съвременната биологична терапия. Какви са вашите наблюдения от ефекта на тази терапия? Безопасна ли е тя?

- Специализираната комисия за лечение на псориазис с биологични средства е създадена през 2015 г. В нея участват изтъкнати дерматолози с доказани качества в лечението на псориатичната болест. Комисията към кожната клиника в “Александровска” е водеща в страната и е оценявана високо от пациентите. През нея преминават голям поток от пациенти не само на регионален принцип, но и от цялата страна.

Нашият 6-годишен опит потвърждава и световния опит относно ефикасността и безопасността за лечение на псориазис с биологични средства, доказани и от многобройни клинични проучвания.