1 от 3 диабетици е с хронично бъбречно заболяване

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10436583 www.24chasa.bg

Изследвайте редовно бъбречната си функция, ако страдате от диабет

Основната роля на бъбреците е да филтрират кръвта, отстранявайки отпадните продукти от обмяната на веществата чрез урината. Освен това те участват в поддържането на артериалното налягане, калциево-фосфорната обмяна и ендокринната регулация на организма.

Нарушение на структурата и функцията на бъбреците, което трае повече от 3 месеца, наричаме хронично бъбречно заболяване (ХБЗ). Захарният диабет е най-честата причина за развитие на ХБЗ. Високата кръвна захар и високото артериалното налягане, често срещано при диабетиците, увреждат малките съдове в бъбреците и намаляват филтриращата им способност.

Хроничното бъбречно заболяване се характеризира с прогресивна загуба на бъбречна функция. ХБЗ може да прогресира до терминална бъбречна недостатъчност, при която са необходими диализа или бъбречна трансплантация. Пациентите, които имат ХБЗ са с 6 пъти по-голяма вероятност да загинат по сърдечносъдова причина, отколкото да развият бъбречна недостатъчност.

Ранните етапи на ХБЗ често протичат без симптоми, поради което заболяването се открива късно. Ако ХБЗ бъде открито рано, свързаните с него усложнения и прогресията му могат да бъдат забавени. Затова е важно пациентите със захарен диабет да изследват редовно бъбречната си функция за ранно установяване на бъбречната увреда.

За повече информация посетете сайта диабет.бг.