Четвърта вълна на коронавируса тръгва из Африка при само 6,6 % ваксинирани

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10436995 www.24chasa.bg
COVID-19 СНИМКА: Pixabay

Въпреки общата тенденция за спад на новозаразените с коронавирус в Африка в някои страни от континента започва четвърта вълна на разпространението му. Това сочат данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (ЦКПЗ) към Африканския съюз, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.
Освен ниското равнище на ваксинацията в Африка (само 6,6 на сто от населението са изцяло ваксинирани) опасения будят и непотвърдени засега сведения за нов вариант на вируса в Южна Африка, където нивото на инфекциите бавно се повишава отново. По думите на Джон Нкенгасонг от центровете за контрол тези данни трябва да бъдат тепърва проучени и тогава да се дава оценка.
Според центровете досега на Черния континент са били регистрирани около 8,6 милиона случаи с коронавирус, от които над 222 хиляди са приключили със смърт. Но в Африка с население от 1,3 милиарда вероятно те са повече, защото много случаи не са били съобщени, каза още Нкенгасонг. Той се обяви срещу задължителната ваксинация, но посочи, че приоритет трябва да е имунизацията на възрастните и болните.