Слабаков предлага за борба с рака мобилни екипи да ходят по селата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10442971 www.24chasa.bg
АНДРЕЙ СЛАБАКОВ

Мобилни екипи, които да посещават трудно достъпни и слабо населени места в държавите членки на Европейския съюз, като част от борбата с онкологичните заболявания, предлага евродепутатът от ВМРО и член на групата на Европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков.

Той е направил предложението по време на организираната от него онлайн конференция "Европейската стратегия за борба с рака: дългосрочният ефект върху нашето здраве", съобщиха от ВМРО.

В Европейския план за борба с рака има четири елемента, които са от изключително значение за крайния успех. Профилактика, ранно откриване, равен достъп до диагностика и подобряване качеството на живот на пациентите с рак и преживелите това заболяване. Като инициатива, която е свързана с всеки един от тези основни елементи на Плана, предложих създаване на "мобилни екипи", които могат да посещават трудно достъпни и слабо населени места в държавите членки и се надявам тази идея да бъде приета в заключителния документ. Това е проблем, който касае цяла Европа, е обяснил Слабаков.

Андрей Слабаков е заместник-координатор за ЕКР на Специална комисия за борба с рака, създадена от Европейския парламент вследствие на изключително тревожен анализ за нарастване на случаите на онкологични заболявания през последните 20 години. Нейната цел е да проучи детайлно темата и да публикува подробен доклад с препоръки, който да подпомогне Европейската комисия в работата по мерките, описани в План за борба с рака до 2030 г., публикуван в началото на годината.