ООН: Заразените с ХИВ не намаляват достатъчно бързо

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10448845 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Кривите на заразените с ХИВ не спадат достатъчно бързо, за да бъде постигната целта за изкореняване на болестта до 2030 г., предупреди Съвместната програма на ООН за ХИВ и СПИН, предаде АФП.

Два дни преди Световния ден за борба със СПИН програмата на ООН напомня, че са предложили миналата година нови цели за 2025 г. - достъп до избор от подходящи предпазни средства (презервативи, лекарства ...) за 95 процента от хората в риск и необлагодетелствано положение, предава БТА,

"Предвидените действия не се предприемат достатъчно бързо и в необходимия мащаб", предупреждава докладът и напомня, че няма време за губене, още повече че здравните системи в света са изтощени от пандемията от Ковид-19.

Заради пандемията откриването на ХИВ намаля почти еднакво по света. Неравенството остава. В Субсахарска Африка повече жени и младежи, отколкото мъже и момчета, се заразяват с вируса. Бедността и недостъпното образование са известни препятствия към достъпа до медицинска помощ.

"Пандемията от СПИН може да убие милиони хора през следващите години, ако не действаме спешно", предупреждава докладът.

Ако стратегията бъде спазена и целите до 2025 г. бъдат постигнати, могат да бъдат спасени 4,6 милиона човешки живота през това десетилетие.