Соево сирене срещу сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10454744 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Все повече проучвания на учените доказват, че тофу, или соевото сирене, има редица ползи за здравето. Приготвено от зърната на соята, то лесно може да бъде включено в хранителния режим, предава Радио Китай.

Тофу е познато в Китай от повече от 2000 години. Най-ранното доказателство за наличието му е древен стенопис от династия Хан (25-220 г.) В Европа за него споменава може би първи Доминго Фернандез де Наварет някъде през 1665 г.

Този традиционен за китайската кухня продукт е популярен и в други азиатски държави. В съвременната култура на Запада понякога на него гледат като на заместител на месото.

Тофу може да бъде в различни форми – нишки, меко, твърдо и дори много твърдо. То е със специфичен вкус, който не би се харесал на всеки, но след като се добавят подправки или се маринова, попива добре ароматите.

Защо соевото сирене е полезна храна?

1. Богато на хранителни вещества

Тофу съдържа широк спектър от хранителни вещества. Освен това е нискокалорично, но с относително голямо количество белтъчини. То е пълноценен протеин, който съдържа всичките девет незаменими аминокиселини. Освен това е с ниско съдържание на въглехидрати. Състои се предимно от полезни за сърцето полиненаситени мазнини.

Соевото сирене е и ценен растителен източник на желязо, манган и фосфор. Като допълнение съдържа и магнезий, мед, цинк и витамин В1. В половин чаша соево сирене например има 434 мг калций, за който е известно, че е полезен за костите.

2. Предпазва от сърдечносъдови заболявания

Ако възрастното население увеличи приема на фолиева киселина, витамин К, калций, магнезий, желязо и фибри и замени месото и млечните продукти с тофу и други соеви продукти, това ще намали общия прием на холестерол с около 125 г на ден, а на наситени мазнини с около 2,4 г. Тези промени в храненето от своя страна ще понижат риска от редица хронични заболявания, включително и сърдечносъдови. То тези изводи стигнали учени при анализ на здравните показатели и режим на хранене на възрастното население на САЩ.

3. Предпазва от рак

Много проучвания предоставят доказателства, които потвърждават пълноценната роля на соевото сирене в хранителния режим в превенцията на онкологични заболявания. Ключова роля в това играе изофлавонът генистеин. Той повишава активността на туморния супресорен протеин p53. Когато той е по-слабо активен, може да предизвика програмирана клетъчна смърт в раковите клетки, както и да преустанови клетъчния цикъл.

Доказано е, че генистеинът блокира активността на протеин киназите, което може да забави образуването на тумори, особено рак на гърдата и простатата.

4. Помощ в борбата с излишните килограми

Тоуфу е помощник в профилактиката и лечението на затлъстяването. Това се дължи на някои от уникалните пептиди, които съдържа соята. Проучванията показват, че те помагат за намаляването на синтеза на някои мастни киселини, както и отлагането им в мастните клетки.

Но трябва да се отбележи, че тези проучвания все още са в много ранен стадий.

5. Превенция на диабет тип 2

Още една потенциална полза на соевото сирене за здравето е превенцията на диабет тип 2. Множество проучвания върху животни показват, че соевите продукти понижават резистентността към инсулина, увеличавайки инсулиновите рецептори. Но това се случва само при наличието и на други промени в начина на хранене, например умерената консумация на полиненаситени мазнини.

Количествата соеви продукти в дневния хранителен режим (например около 200 г) се свързват и с понижения риск от появата на диабет тип 2, но засега само сред азиатците. В това отношение са нужни повече проучвания.