България иска устойчиви здравни системи в Европа

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10456240 www.24chasa.bg

Министерският съвет одобри позицията на България и мандата за нейното представяне в редовното заседание на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част "Здравеопазване", което ще се състои на 7 декември. Това съобщиха от пресслужбата на служебното правителство. В раздела "Незаконодателни дейности" се очаква министрите на здравеопазването да одобрят Заключения на Съвета относно укрепването на Европейския здравен съюз.
Документът насърчава координираните действия на държавите членки на ЕС в четири ключови области за изграждането на силен и устойчив Европейски здравен съюз - иновативни решения за устойчиви здравни системи; достъпност и наличие на лекарствени продукти и медицински изделия; глобално здраве; борба с рака.
Акцент в дискусията на министрите ще бъде поставен върху актуалната ситуация с COVID-19 и бъдещите действия на ЕС. България ще очертае актуалните предизвикателства, свързани с ваксинирането на населението, прилагането на бустерни дози, предоставянето на надеждна информация за гражданите относно ваксините, бъдещето на цифровия ковид сертификат, споделянето на ваксини с трети страни, последващите мерки по границите на държавите членки.