Отслабването със съмнителни билкови хапчета може да съсипе човешкото здраве

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10458888 www.24chasa.bg
Смята се, че е открито оръжие срещу затлъстяването - но явно мними хачета на билкова основа няма да помогнат на никой. Снимка: Пиксабей

Билкови хапчета за отслабване със съмнителен ефект заливат търговската мрежа. Вместо ударни резултати на кантара, част от потърпевшите се оплакват в мрежата от странични ефекти.

Ето един от многото случаи:

След като развива диабет, Димитрина Борисова изпробва различни варианти, за да се отърве от натрупаните от заболяването килограми, но желаният резултат не идвал. Преди дни вниманието й привлича оферта в интернет, която отново й връща надеждата, че ще спечели битката с кантара. Според описанието продуктът е 100% билков, без химия и без странични ефекти, разказва Нова тв.

Бурканчетата с капсули се препоръчват при наднормено тегло, висок холестерол и са подходящи при хашимото и диабет, става ясно още от офертите в социалните мрежи.

„Аз съм с диабет и специално попитах, защото прочетох, че няма проблеми за използването им. Казаха ми, че имат много клиенти с диабет и даже хапчетата намалявали нивата на захарта”, сподели жената.

Затова и решава да се довери и поръчва. Вместо за 45 лв. магическите билкови хапчета се предлагат на промоция – за 20 лв. За да реши проблема с килограмите обаче, се оказва, че един продукт не е достатъчен.

„Като споменах колко килограма искам да сваля, ме посъветваха да закупя 2 опаковки”, разказа още жената.

Получава и схема, по която да пие капсулите, но резултатът не идвал нито след първия, нито след втория месец. Димитрина започва да търси в интернет мнения и на други потребители за вълшебните хапчета от билки. Така попада на десетки страници във фейсбук, в които продуктът се продава.

След бърза проверка в интернет форумите за некоректни търговци се намират десетки предупреждения от недоволни клиенти, които дори получили нежелани странични ефекти. След оплакване обаче връзката с търговеца е почти невъзможна, а коментарите на недоволните потребители се изтриват.

Според Асоциацията за защита на потребителите – това е първи сигнал за проблем, тъй като при опит за връзка с тези търговци - връзка не се осъществява.

„Ако не можем да намерим негативни коментари за съответната хранителна добавка, по-добре да не я купуваме”, каза Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.