Проучване: Хората с алергии и астма по-рядко се заразяват с COVID-19

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10461178 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Хората с алергични състояния като сенна хрема, екзема, ринит, както и тези с астма, са изложени на по-малък риск от заразяване с COVID-19, показва ново проучване. Екип от 34 британски учени установява, че страдащите от алергии, които имат и астма, е по-малко вероятно да се заразят с потенциално смъртоносния вирус.

Изненадващо изследователите са установили, че наличието на основни заболявания не повишават риска от заразяване - констатация, противоречаща на други проучвания. Свързаните с алергии състояния като сенна хрема и екзема, които се предизвикват от алергени, са свързани с 23% по-нисък риск от заразяване с коронавирус. Вероятността да се разболеят по време на пандемията хора с атопични заболявания и астма е с 38% по-малка. Резултатите се запазват дори след като учените отчитат употребата на стероидни инхалатори, предава БГНЕС.

Приемащите имуносупресори за потискане на свръхактивните реакции на имунната система (причина за алергии) са с 53% по-малка вероятност да се заразят с COVID. Изследователите обаче твърдят, че това може да се дължи на факта, че много уязвими хора са се скривали у дома през по-голямата част от пандемията.

Възрастта, полът, другите медицински състояния, храненето и употребата на хранителни добавки не са повлияли на рисковете в нито една от двете посоки. Изследователите също така установили, че вероятността азиатците да дадат положителен резултат за COVID е повече от два пъти по-голяма от тази при бялата раса.

Проучването установява, че затлъстяването, пренаселеността на домакинството, общуването на закрито с други домакинства и работата присъствено, свързана с хора, различна от здравеопазване или социални услуги, увеличават риска от заразяване с коронавирус. Колкото по-голям е броят на хората, живеещи под един покрив, и колкото повече са посещенията на хора на оживени и претъпкани закрити места, толкова по-голяма е вероятността да се заразяват с COVID-19.

Изследователите добавят, че факторите, които излагат хората на риск от заразяване с вируса, невинаги са същите като тези, които могат да поставят някого в интензивно отделение или да причинят фатална инфекция.

За голямото проучване, проведено между май 2020 г. и февруари 2021 г., авторите на изследването са помолили хората да им предоставят информация за тяхната възраст, работа, начин на живот, битови условия, тегло, ръст, съществуващи медицински състояния, употреба на лекарства, история на ваксинациите, хранене и прием на добавки.

От 16081 души, които са взели участие, 15227 са попълнили поне един въпросник за проследяване най-малко 30 дни след включването си в проучването, а 14348 души са попълнили окончателния въпросник на или преди 5 февруари 2021 г. Средната възраст на участниците е 59 години, като 70% от тях са жени, а 95% са представители на бялата раса.

Резултатите показват, че почти 3% от тези лица са дали положителен тест за вируса през този период. Изследователите предупреждават, че тяхното проучване е наблюдателно и не може да установи причина и следствие. Хората сами са се тествали за вируса, а тези, които нямат симптоми, може да не са смятали, че има някаква причина да си направят тест.

"Това мащабно проспективно проучване, базирано на населението, показва, че има ограничено припокриване между рисковите фактори за развитие на COVID-19 спрямо тези за постъпване в интензивно отделение и смърт, както се съобщава в хоспитализираните издания", казва авторът на проучването професор Адриан Мартино от университета "Куин Мери" в съобщение за медиите.