Щадящо лекуват рак на простатата с брахитерапия в ИСУЛ

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10487860 www.24chasa.bg
СНИМКА: УМБАЛ "ЦАРИЦА ЙОАННА - ИСУЛ"

Здравната каса поема процедурата, за пациентите е безплатна

Първите процедури по нова технология за нискодозова брахитерапия за лечение на рак на простатната жлеза в България започват на 10 декември в университетската болница “Царица Йоанна - ИСУЛ”. Терапията ще се осъщества с общо екип от Центъра за комплексно лечение на туморите на простатната жлеза към ИСУЛ и Центъра за брахитерапии към Специализираната онкологична болница “Св. Елизабет” в Словакия.

В ранните стадии заболяването в повечето случаи е лечимо. Един от щадящите неоперативни методи е брахитерапията - облъчване на тумора чрез поставяне на материала директно или на милиметри от него. Разговорно, лечението се нарича и вътрешно облъчване.

Брахитерапията позволява на лекарите да доставят по-високи дози радиация до специфични области на тялото в сравнение с конвенционалната форма на лъчева терапия, при която тя се подава от апарат извън тялото и трябва да премине през всички насрещни тъкани, докато достигне целта.

В случая в простатната жлеза се вкарват малки зърна, наречени сидове, на йод 125 изотоп. Те осъществяват вътретъканно облъчване на тумора в рамките на 6-8 седмици, от което се очаква около 96% излекуване. Предимствата на метода пред радикалното премахване на жлезата според лекарите са огромни.

Процедурата се поема от здравната каса, в редки случаи на много голяма жлеза може да се наложи доплащане.

Досега българските мъже, които са искали да се лекуват с нискодозова брахитерапия, са го правели в чужбина. Преди 7-8 г. в МБАЛ “Доверие” са третирани няколко пациенти по подобен метод, но не е въведен като рутинна практика, уточниха от ИСУЛ. Наблюдавам пациенти, третирани в чужди центрове, които повече от 10 г. вече нямат рецидиви, с напълно съхранено качество на живот и сексуална активност са, обяснява акад. проф. д-р Чавдар Славов - ръководител на простатния център и на Клиниката по урология и андрология в ИСУЛ и инициатор за щадящото лечение у нас.

Началник на екипа от словашка страна е д-р Павол Лукашко, лъчетерапевт и директор на Центъра за брахитерапии към онкологична болница в Словакия. Има над 20-годишен опит в областта на радиационната онкология, последните 10 от които са посветени на нискодозовата брахитерапия.

Лечението е приложимо при много видове рак в ранен стадий, включително на мозъка и на белия дроб, но не е подходящо за всеки случай.

Всяка година по 3000 българи чуват 

диагнозата рак на простатата

По световна статистика само 1 на 3900 мъже на 35 г. е в риск да развие рак на простатата през следващите 10 г., но вероятността расте с възрастта. След 45 г. такава прогноза може да се направи за 1 от 220, а за възрастта 75 и повече години - за 1 от 17.

Като честота ракът на простатата е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете. Годишно от него се разболяват около 3000 мъже. Началото е подмолно, без категорични симптоми. Затова лекарите съветват да се правят редовни профилактични прегледи след 50-годишна възраст. За мъжете, които имат близки роднини с това заболяване, се препоръчва да започнат да се изследват ежегодно още след навършването на 45 г.

Точните причини за рак на простатата са до голяма степен неизвестни. Но освен генетични предразположения и влияние на напредването на възрастта се подозират и някои фактори от начина на живот. Най-често става дума за комбинация от няколко неблагопиятни условия.