Риск до дни заедно с омикрон да влезе и зъл грип “Камбоджа”

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10559849 www.24chasa.bg
Носенето на маски и спазването на дистанция заради COVID повлия на разпространението и на традиционните за сезона грип и други респираторни вирусни болести. СНИМКА: Николай Литов

Епидемиолози тревожни - има критично голяма маса българи, които не са се сблъсквали с инфлуенцата от 2019 г., и може да има паралелна епидемия

Паралелна епидемия от грип може да се развие в България през януари заедно с навлизането на щама омикрон на коронавируса.

От това се опасяват епидемиолози, след като в Европа са зачестили сигналите за появата и на грипни вируси.

“На фона на четвъртата вълна на COVID-19 засега в България не се отчитат други масови респираторни инфекции, включително грип. Коронавирусът не оставя терен за традиционните зимни вируси. Което не означава, че гарантирано ще се разминем с грипа или че изобщо няма да има случаи на парагрип, риновируси, бокавируси, синцитиален и други обичайни за студените сезони. Но най-краткосрочното ни притеснение от епидемична гледна точка е, че вероятно след празниците през януари ще се увеличат случаите на COVID заради по-голямата заразност на варианта Омикрон.” Този коментар направи пред “24 часа” главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Прогнозите на световните центрове по

контрол на заболяванията са по-скоро

за лек до умерено тежък грипен сезон

Основание за това дават данните от южното полукълбо, което е на крачка пред северното в зимните инфекции. Там инфлуенцата не се разгърна като в годините преди коронапандемията. Втората хипотеза е, че този грипен сезон ще е по-зъл заради натрупването на хора, които не са карали инфекцията най-малко от 2020 г., когато инфлуенцата почти “изчезна” под доминацията на коронавируса. В световен мащаб през първата година на пандемията грипна активност по същество няма. Третата посока, в която разсъждават епидемиолозите, е, че когато не търсиш нещо, няма как да го намериш - COVID монополизира вниманието не само на здравните власти, но и на хората, за които отхвърлянето на новия вирус е достатъчно да се успокоят и да не търсят точната причина за боледуването си, или в страх от среща с инфектирани да не търсят лекар при симптоми, които в предишни години биха ги притеснили.

Въпреки това рискът от едновременен нов пик на COVID с варианта омикрон и сезонен грип правят прогнозите несигурни.

Към момента в Европа грипната активност нараства в сравнение с предишната седмица, но остава ниска. По данни на Европейския център за контрол на заболяванията от 37 държави, които отчитат случаите, 26 докладват изходно ниво, 8 - слабо разпространение (Албания, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Дания, Естония, Сърбия, Словакия, Швеция), 2 - средно ниво на нарастване (Казахстан и Руската федерация), и само Косово съобщава за висока интензивност.

В Националния център по заразни и паразитни болести на съмнителните проби на хора с тежко протичане на респираторни инфекции чрез PCR тест се прави

изследване за 20-ина вида вируси,

обясни директорът на центъра проф. Ива Христова.

Обикновено към разширено изследване се преминава, когато пробата е отрицателна за коронавируса. Такова изследване не може да се проведе във всяка лаборатория, може да се търсят само антитела и на тази база да се изказват предположения.

От общо изследвани у нас от началото на октомври до момента около 350 проби, съмнителни за грип, само една е доказана като положителна чрез PCR, каза проф. Нели Корсун, завеждащ на Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни инфекции.

Случаят е от средата на декември. Завърнала се от Франция жена с кашлица вдига температура 39° и се изследва в АГ болница “Майчин дом”. Тестът е отрицателен за SARS-CoV-2, който причинява COVID, но положителен за грип при бърз антигенен тест. Резултатът за грип тип А е потвърден в референтната лаборатория и конкретизиран като A(H3N2).

Този субтип е доминиращ и за континента. Досега докладваните от държавите изследвания показват

93% вируси тип А, като A(H3N2) “Камбоджа” 

доминира над другия А вирус A(H1N1) “Виктория”,

доказан само при 4% от вирусите от този тип.

Засега вирусите от тип В - “Вашингтон” и “Пукет” се откриват едва при 7% от потвърдените случаи на континента. Щамовете са очаквани и 4-валентните ваксини, каквито са налични и у нас, защитават от тях според производителите.

Ситуацията както по отношение на разпространението на COVID, така и във връзка с празничните пътувания и по-оживените контакти обаче не е непременно благоприятна за смекчаване на предаването на сезонния грип. От решаващо значение е всеки да се пази и при симптоми на респираторна инфекция да се изследва, за да се знае дали може да разпространява вирусите. За това съветва директорът на НЦЗПБ и отправи призив към колегите си да изпращат проби за диференцирано изследване при съмнителните случаи на затегнати респираторни инфекции.

При тежка инфекция, различна от корона, проверяват за други 20 вида вируси

l Сред тестваните деца преобладава 
респираторният синцитиален вирус

l Протича като пневмония или бронхиолит

l Няма пик, но не е за подценяване

СOVID не успява да заеме цялата ниша на респираторните вируси. Наред с него едва ли ще останат единични случаите на грип и на други инфекции, особено при децата в предучилищна и ранна училищна възраст. От началото на сезона при прецизните тестове в Националния център по заразни и паразитни болести с PCR – златен стандарт за установяване на точния причинител, са открити случаи на парагрипни вируси, респираторен синцитиален вирус, аденовируси и други единични случаи от общо 20 вида, за които изследваме, но няма взривове, случаите са по-скоро малко досега, каза проф. Ива Христова.

Трудно е без тест само по симптоми да се установи каква е респираторната инфекция. Оплакванията са много сходни и дори лекар е трудно да се произнесе категорично. Особеност при протичането на респираторните инфекции при децата е, че може да протичат и с изяви като разстройство и повръщане, които интуитивно свързваме с “летен грип” от ентеровируси. Не гадайте какво ви е, а търсете лекар, особено при неразположено дете - респираторните инфекции са много видове, съветват инфекционистите.

Към момента у нас най-много са случаите на респираторен синцитиален вирус – сравнително безобиден за възрастните, но при децата може да протича тежко. Случаите се увеличават и в Европа, и в САЩ, и в Япония. Нетипичното е, че подемът започна още през лятото, а обичайно случаите зачестяват през зимата.

Патогенът е сочен като най-голяма паралелна заплаха за децата на общия фон на корона и грип. Изолиран е за първи път при шимпанзе в средата на миналия век, а няколко години по-късно - и при деца. Предава се по въздушно-капков път или чрез замърсени ръце. Самото заболяване обикновено протича под форма на пневмония или бронхиолит.

Симптомите са висока температура, запушен нос, кашлица, раздразнителност, отпадналост. Такива са симптомите и на парагрипните инфекции, и на аденовирусните, и на причинените от бокавирусите. Както и на “обикновените” настинки.

Като страничен ефект от физическото дистанциране, носенето на маски и миенето на ръце по време на пандемията респираторните инфекции като цяло намаляха, но през последния месец все повече родители и лични лекари разказват за кашлящи деца и бебета, често с прояви на задух, което създава още по-голяма тревожност заради емблематичния за COVID предупредителен знак.

Лечението на синцитиален вирус е основно симптоматично за облекчаване на оплакванията и никога не започва директно с антибиотик. Тази група лекарства са ефективни при бактериални инфекции.