СЗО предупреди за бум на респираторни заболявания и с COVID през пролетта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10633377 www.24chasa.bg

СЗО предупреди, че има опасност през пролетта коронавирусът да се разпространява едновременно с други респираторни заболявания и призова страните да се подготвят, предаде агенция Синхуа, цитирана от БТА.

Техническият ръководител на СЗО за COVID-19 Мария Ван Керхов подчерта на пресконференция вчера, че подобен сценарий е възможен на фона на разпространението на други респираторни заболявания, като грипа, които се разпространяват през пролетта.

През последната седмица СЗО отчете над 15 милиона случая на COVID-19 по света, най-големият брой за седем дни от началото на пандемията. Това се дължи на разпространението на варианта Омикрон, подчерта генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Седмичният брой на починалите от коронавируса обаче остана относително стабилен, на средно равнище от 48 000 души. Броят на хоспитализациите нараства в повечето страни, но не е достигнал равнището от предишни вълни. Това може да се дължи на по-малко тежкия вариант Омикрон, или на широкоразпространения имунитет от ваксинация или предишно заболяване, добави генералният директор. "Нека бъдем наясно: макар че Омикрон причинява по-малко тежко заболяване от Делта, той остава опасен вирус, особено за тези, които са неваксинирани", подчерта той.

СЗО постоянно предупреждава, че големият брой на случаите подлага здравните системи на голямо натоварване, припомня Синхуа.

Нито един вирус не е добре дошъл, заяви директорът на СЗО по извънредните здравни ситуации Майк Райън, като отхвърли изявлението на бразилския президент Жаир Болсонаро, че вариантът Омикрон на коронавируса ще е добре дошъл и може дори да сложи край на пандемията, предаде Ройтерс.

В публикувано по-рано интервю Болсонаро омаловажи разпространението на Омикрон в Бразилия.

Омикрон "е по-малко тежка за индивида вирусна инфекция, но това не означава, че е лека болест", подчерта медицинският експерт. Много хора по света се намират в болници, на изкуствено дишане, като се борят за въздух, което "очевидно показва много ясно, че това не е лека болест", отбеляза Райън.

"Това е болест, която може да се предотврати с ваксини, това е болест, която може да се предотврати - в още по-голяма степен - чрез ваксинация и силни лични предпазни мерки за избягване на заразяване", добави Райън. "Има толкова много, което може да направим. Това не е моментът да се отказваме. Това не е моментът да обявяваме, че това е добре дошъл. Никой вирус, който убива хора, не е добре дошъл. Особено, когато тази смъртност и страдания са предотвратими чрез съответното използване на ваксинация", подчерта директорът на СЗО по извънредните здравни ситуации.

Задължителната ваксинация трябва да бъде "последно средство" в борбата с пандемията", подчерта Райън, цитиран от ДПА, обръщайки се към правителствата по света. Освен това тя трябва да бъде "ясна, изрична и ограничена по време", както и придружена от обяснения за рисковете, добави той.

СЗО смята задължителната ваксинация "за последно средство пред лицето на голяма епидемия, при която знаем, че ваксините ще спасят живота на хора", заяви Райън.

Бразилия регистрира днес нови 87 471 случая на заразяване и 133 починали от КОВИД-19.