Д-р Ивета Ташева: Все повече излекувани от COVID-19 постъпват в спешните звена с постковидни усложнения

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10646146 www.24chasa.bg
Д-р Ивета Ташева, д.м., началник на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ „Софиямед“

„Софиямед“ предлага диагностични VIP пакети с кардиологична насоченост и VIP пакет за преболедували ковид, казва началникът на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология

Д-р Ивета Ташева, д.м., е специалист кардиолог с над 20 години опит и фокус върху интервенционално лечение на многоклонова коронарна болест и лечение на периферни съдови оклузии. Клиничните ѝ интереси включват и ендоваскуларно лечение на исхемичен мозъчен инсулт чрез механична тромбектомия и супер селективна фибринолиза, остър белодробен тромбемболизъм, миокарден инфаркт, ренална денервация, каротидно стентиране, ендоваскуларно лечение на периферна съдова болест. През последните години разработва авангардно лечение на миомни възли чрез емболизация на съдовете, захранващи матката. Д-р Ташева е началник на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология към УМБАЛ "Софиямед" от септември 2020г.

- Д-р Ташева, наскоро Клиниките по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ „Софиямед“ и УМБАЛ „Пълмед“ въведоха ангиографски системи от най-ново поколение. Какви са техните предимства в сравнение с класическите апарати?

- Предимствата са множество и в най-различни аспекти на работата с апарата, като започнем с по-доброто качество на образа при по-ниска рентгенова енергия. Това води до подобрение на диагностичният процес при редукция на рентгеновата експозиция както за пациента, така и за персонала в ангиографската зала. Освен това Изключителната мобилност на C-рамото улеснява значително използването му при всички периферно-съдови интервенции. Съвместимостта на ангиографа с Acist injector и Acist RXi допълнително улеснява работния процес чрез изполването на автоматичният инжектор за прецизно впръскване на контрастната материя и подобрява възможността за едномоментна адекватна оценка на функционалната значимост на стесненията по коронарните съдове. ClearStent технологията е друга опция, налична при новия ангиограф, която позволява изключителна добра визуализация на имплантирания коронарен стент, дори когато това е възпрепятствано от най-различни фактори.

Апаратите са последно поколение и са снабдени с най-новата софтуерна версия, специално разработена за 2022 г. Те са внедрени за първи път в България и в двете лечебни заведение.

Наличният софтуер и мобилността на C-рамото правят апарата изключително удобен за използване при каротидни интервенции и различните периферно-съдови интервенции, извършвани в клиниката. Времето, което спестяваме в работата с апарата от една страна гарантира бързото поставяне на диагнозата, благодарение на изключителното качество на образите и от друга страна, благодарение на изключително лесната и удобна работа с апарата.

- Какви препоръки бихте дали за предпазване от обостряне на сърдечно-съдовите проблеми през този сезон?

- През зимата, поради намаляване на атмосферното налягане, спадане на температурите, повишаване на влажността на въздуха, сърдечно-съдовите заболявания се влошават. Настъпването на студа активира симпатиковата нервна система и това води до спазъм - стеснение на съдовете и повишаване на артериалното налягане, както и до провокиране на ритъмно-проводни нарушения. При пациентите с известна коронарна болест настъпват стенокардни оплаквания, инфаркт и дори преждевременна смърт. Препоръчва се през зимата да се избягва излизането през най-студените часове на деня. Главата и шията да са покрити, защото 50% от топлината се губи чрез тях. Трябва да се избягва приема на алкохол, кафе и тютюнопушенето. На пациенти с известни сърдечно-съдови заболявания се препоръчва да провеждат консултации с кардиолог през всеки сезон, за който са характерни големи температурни разлики. И не на последно място, през зимата имунната система на човек спада, поради което при полиморбидни пациенти е добре да се обсъди противогрипна ваксинация, а в актуалната ситуация и ваксинация срещу Ковид-19.

- Увеличават ли се в клиниката пациентите с постковид симптоми и от какво лечение се нуждаят?

- Започнаха да се появяват все повече пациенти, които са излекувани от Ковид-19, но постъпват в спешните звена с постковидни усложнения, по-специално белодробни, но и сърдечно-съдови. Най-често срещаните усложнения са свързани със засягането на белия дроб по време на вирусната инфекция, което продължава да се развива в тежка степен, и води до нова поредна хоспитализация, но много са и сърдечно-съдовите спешни състояния.

Имайки предвид електролитния дисбаланс и недостатъчното снабдяване на клетките и тъканите с кислород, които са чести в острата и подострата фаза на инфекцията с Ковид-19, много от пациентите съобщават за оплаквания от сърцебиене и ускорен пулс. На тях се препоръчва провеждане на 24ч Холтер ЕКГ, с оглед регистриране на ритъмно-проводни нарушения и навременно започване на лечение, намаляващо риска от последващи усложнения.

Друго постковидно усложнение е хиперкоагулацията, тоест появата на съсиреци, които блокират артериите и водят до белодробен тромбемболизъм, емболия на долни и горни крайници, инсулти, дори и инфаркти. Малко са случаите в България и по света на остър пост-ковиден инфаркт, но това е състояние, което настъпва дори и при млади 30-40годишни пациенти и може да бъде фатално.

В кардиологичните кабинети започнаха да идват все повече пациенти с оплакване от умора, продължителна кашлица, задух, трудности при извършване на обичайни физически усилия. На всички пациенти с подобни оплаквания препоръчвам ранна консултация с кардиолог и провеждане на ехокардиография, с оглед изключване на миокардит. Ако заболяването се хване в начална фаза, тоест период до няколко седмици, то може да бъде лекувано с противовъзпалителни медикаменти. Миокардитът преминава при повече от 95% от болните след няколко седмично лечение. В случаите, в които болестта не минава, пациентът трябва да бъде хоспитализиран в болница, където да бъде изследван, да се проведе ЯМР и да се лекува за дълъг период от време. ДКЦ „Софиямед“ предлага също  диагностичен VIP кардиологичен пакет, насочен главно към хора в активна възраст, водещи динамичен начин на живот. Имаме и VIP пакет за преболедували Ковид инфекция. След извършването на лабораторни и образни изследвания, специалист кардиолог преценява персонализирания сърдечно-съдов риск и изготвя заключение с терапия, и при необходимост назначава допълнителни изследвания и консултации със специалисти.

- България е сред водещите страни по сърдечно-съдови заболявания в света. Обратима ли е тази тенденция?

- Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в Европа. България се задържа в топ 3 на страните с повишено ниво на смъртност от сърдечно-съдови заболявания, като тя е 4 пъти по-висока от средната за Европа. Ако смъртността от остър инфаркт на миокарда се понижава през последните години, вследствие програмата за първична ангиопластика, острият исхемичен мозъчен инсулт продължава да е причина за висока смъртност у нас. Няколко са рисковите фактори, които могат да обяснят този феномен. Лошият контрол на артериално налягане в сравнение със средното за Европа, повишеното разпространение на захарния диабет, затлъстяването, което имаме при всички възрастови групи, включително и при деца, повишеният холестерол-неконотролиран терапевтично, тютюнопушенето, застаряването на населението, стресът и ниската физическа активност. Всички тези рискови фактори имат роля във формирането на атерокслерозата и обясняват, защо не се наблюдава понижение на смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Към тези фактори може да се добави и липсата на национална програма за първична превенция и скрининг. Сърдечно-съдовите заболявания трябва да представляват приоритет номер 1 на здравната система на България.