Проучване: Преболедувалите COVID-19 са по-защитени от ваксинирани при Делта

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10686835 www.24chasa.bg
Ковид-19 СНИМКА: Пиксабей

Преболедуването от Ковид-19 е осигурило по-добра защита от ваксината при масовото разпространение на варианта Делта в САЩ, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като цитираха американско проучване.

Това дава основание да се смята, че естествено придобитият имунитет е по-силен от този в резултат само на ваксинация срещу тази разновидност на новия коронавирус. Изводът е на здравни експерти от щатите Калифорния и Ню Йорк, където е направено проучването. Общото им население представлява 18 процента от това на САЩ, предава БТА.

Данните са от периода между май и ноември миналата година, когато вариантът Делта беше доминиращ в страната. Авторите изрично подчертават, че проучването е направено преди да бъде одобрено поставянето на бустерна доза от ваксина срещу Ковид-19.

Защитата срещу Делта е била най-висока при хора, които са преболедували и ваксинирани, а най-ниска - при тези, които нито са се заразявали с Ковид-19, нито са с поставен препарат, сочат данните от проучването.

Въпреки това ваксинацията остава най-сигурната стратегия срещу Ковид-19, сочи докладът, публикуван от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ.

"Доказателства в този доклад не променят препоръките за ваксинация", заяви д-р Бен Силк от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ и един от авторите на документа.

"Преболедуването на Ковид-19 със симптоми създава известен имунитет..., но все пак е много по-безопасно да получите защита след ваксинация, а не след инфектиране", е мнението на имунолога Джон Уери от университета на Пенсилвания.

Експертите отбелязват, че данните от проучването може да са повлияни от множество фактори, сред които възможно намаляване на ефективността на ваксината с течение на времето при много хора, спазването на противоепидемичните мерки и други. Освен това тези, които категорично отказват да се ваксинират, е малко вероятно да бъдат тествани и проучването включва само лабораторно потвърдени случаи, добавя имунологът Уери.

Резултатите от изследването не се отнасят за варианта Омикрон на новия коронавирус, с който в момента са заразени 99,5% от инфектираните в САЩ.