Лекари: Има пациенти, които задължително искат антибиотик

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/10753137 www.24chasa.bg

Лекари и фармацевти са категорични – антибиотиците са едно от най-великите открития в медицината, помогнали на човечеството да оцелее. Оцеляват обаче и бактериите, срещу които се борим. И постепенно се превръщат в "супербактерии", преодоляващи лекарствата, които доскоро са ги унищожавали. За да продължим борбата ни трябват нови оръжия - нови антибиотици.

Такива обаче оказва се е много трудно да бъдат създадени. Миналата година от Световната здравна организация предупредиха, че нито един от разработваните над 40 антибиотика не е достатъчен, за да се бори с антимикробната устойчивост - за която все повече допринася и пандемията от COVID- 19.

Тиктакаща бомба. Така учени по целия свят наричат свръх употребата на антибиотици. А у нас експерти я определят дори като злоупотреба. "Българинът е решил, че антибиотик е синоним на лекарство. Че за да има смисъл лекарството, трябва да е много силно, за да подейства веднага, иначе няма да свърши работа", посочва Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара пред Нова тв.

Лекари: Има пациенти, които задължително искат антибиотик

"Има пациенти, които желаят задължително антибиотик. Дори виждам предписани терапии, които се размятат във фейсбук и по социалните мрежи - с по два или дори по три антибиотика накуп", твърди д-р Михаил Михов, общопрактикуващ лекар.

"България е единствената страна в Европа, където имаме около 18% нарастване на консумацията. Всички останали членки докладват намаляване", доц. Иван Иванов "Контрол на антибиотичната резистентност", НЦЗПБ.