Не, не е вярно.
Студената храна, докато достигне стомашно-чревния тракт, където се разгражда от храносмилателните ензими, става на температурата на тялото и степента на усвояване на хранителните вещества не е по-различна от тази при консумация на топли храни.
Разликата е, че ако консумирате студени готвени храни, включващи готвени меса и животински мазнини, може би ще приемате по-малко количества, тъй като тези храни, ако са студени, не са вкусни. Такъв подход обаче не е препоръчителен, тъй като даже когато сме на диета за намаляване на теглото, храната може да е вкусна, а храненето да бъде приятно. От друга страна, консумацията на студени напитки увеличава риска от възпаление на гърлото.
Ако искате да постигнете трайно намаляване на теглото, променете стила си на хранене и увеличете физическата активност. Намалете количеството на храната, изключете мазните храни, избягвайте сладките храни и напитки, тестените продукти, яжте повече зеленчуци и плодове, консумирайте всекидневно постни супи, които са нискокалорични, но дават чувство за насищане, и ще видите, че скоро ще имате резултат.
Ст.н.с. д-р Стефка Петрова
е ръководител направление "Храни и хранене" в Националния център по опазване на общественото здраве, национален консултант по хранене и диететика.
Тя отговаря на въпроса
на Йорданка Петкова