
10 правила на стоматолозите за здрава устна кухина
От болести на устната кухина и венците страдат над 50 на сто от световното население. Натрупването на бактерии води не само до загуба на зъби, но и до язви и възпаления в тялото. Кога си мием зъбите, какво и как ядем – това може да засили или намали натрупването на бактерии. Добрата новина е, че повечето дентални проблеми са предотвратими. Във в. “Дейли мейл” стоматолози съветват какво да правим и по-важното – какво да не правим за здрава устна кухина. Ето 10 прости стъпки:
Мийте зъбите си преди закуска, а не след това. Храната
натрупва
киселина в
устата,
особено сокът от портокал или грейпфрут. Тя временно размеква зъбния емайл и търкането с четката лесно го наранява, казва д-р Мервин Друян от Лондонския център за козметична стоматология. Някои пият сутрин топла вода с лимон и веднага след това си мият зъбите, което с времето ги прави свръхчувствителни, крехки и чупливи, казва зъболекарят.
Не забравяйте труднодостъпните места. Започнете с повърхността на предните зъби и минавайте към задните. За да почистите между тях, изправете четката вертикално и движете от горе надолу. Най-много плака се натрупва зад долните зъби – за да ги почистите добре, наклонете главата напред. Концентрирайте се - четката трябва да влезе в контакт с всяка част на всеки зъб за поне 5 секунди.
Мийте само сутрин и вечер, не повече. Три или четири пъти не носят по-голяма полза. А с времето натискът върху зъба изтърква емайла, води до кариеси, уврежда венците. Електрическата четка не създава такъв проблем, защото има устройство за контролиране на натиска.
Изследвания показват, че
оптималното
време за миене
на зъбите
е 2 минути
Не търкайте яростно насам-натам, а с умерени кръгови движения. Електрическата четка мие вместо вас, няма нужда да я движите, а само я дръжте, без да натискате, в основата на всеки зъб за по 4-5 секунди, обяснява стоматологът Бернита Шели.
Ако закусвате сладко мюсли, под влияние на захарта бактериите в плаката произвеждат разяждащи киселини. Прясното мляко неутрализира тези киселини, а минералите в млечните продукти като калций и фосфати укрепват зъбния емайл. Ако млякото не ви е любимо, хапнете парче сирене – върши същата работа.
Сменяйте четката или главата на електрическата на 3 месеца или я
стерилизирайте
с UV уред за
дезинфекция
Иначе тя става инкубатор на бактерии. Ако формата ѝ се промени и власинките се разредят, време е да я хвърлите. Същото трябва да направите и след вирусно заболяване, бактериална инфекция, ангина, афти, дори и четката да е нова. Ако тя се уврежда твърде бързо, значи натискате много.
Не изплаквайте пастата с вода или разтвор за устна хигиена веднага след миене на зъбите, а само изплюйте течността, съветва Бернита Шели. Флуорът в пастата пречи на бактериите да произвеждат киселина, заздравява емайла и колкото по-дълго е в устата, толкова по-добре. Изберете вода за уста с флуор и промивайте няколко пъти на ден, особено след обяд. Но избягвайте такава със силно антибактериално действие – тя трябва да се ползва само при абсцеси и инфекции. И не повече от седмица, иначе
може да
обезцвети зъбите
и да ги покрие
с петна
Мнозина не използват правилно конеца за зъби. Навийте го на двата си средни пръста и оставете 5 см помежду им. Движете между зъбите нагоре и надолу, като внимавате да не нараните венеца. Следвайте “профила” на зъба - нишката обира добре плаката. При преминаване към друг зъб развийте ново чисто парче, за да избегнете пренасянето на бактерии. Почиствайте с конец преди миенето на зъбите, а не след това. Интерденталната четка също е добър вариант.
Освен другите ползи стеблата от целина имат свойството да почистват плаката – хрускайте ги по няколко пъти на ден. Полезната фолиева киселина в нея стимулира производството на слюнка, която отмива бактериите и неутрализира вредните киселини.
Специалистите препоръчват срещу микроорганизми
след ядене да
се дъвче дъвка
без захар
и с флуор. Но не повече от 20 минути – иначе челюстните стави се напрягат и болят. Дъвката е особено полезна за хора, които често похапват това-онова. След хранене киселинните нива в устата се нормализират едва след час и ако постоянно ги вдигате, емайлът ерозира.
Д-р Бернита Шели не забранява на пациентите си сладките неща, но съветва да се ядат преди лягане и само минути преди да си измиете зъбите – така захарта не остава по тях с часове и не усилва производството на киселини. Комбинацията на сладкиша с кисело мляко или йогурт също намалява вредното му влияние върху зъбите.