Лекари откриха eнзим, показващ синдрома на внезапната смърт при бебетата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/11580348 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Екип австралийски изследователи откри биохимичен кръвен показател, който може да помогне за установяване на риск от синдрома на внезапната смърт при новородени бебета, предаде Ройтерс.

Данните от изследването показват, че починали в съня си бебета са имали по-ниски нива на ензима бутирилхолинестераза (BChE) малко след раждането си. Той играе важна роля за активирането на мозъка и ниските му показатели могат да ограничат способността на бебето да се събуди и да реагира на заобикалящия го свят, предаде БТА.

Ръководителят на изследването доктор Кармел Харингтън от Детската болница в Уестмид, Австралия, казваа, че досега не е имало абсолютно никакъв начин да се установи риск новородено да почине в съня си. "Това вече не е така. Намерихме първия показател, който може да даде индикация преди настъпването на смъртта", заяви специалистката.

Използвайки засъхнали петна от кръв, екипът на Харингтън сравнява нивата на ензима при 26 бебета, засегнати от синдрома на внезапната смърт, 41, починали от други причини и 655 оцелели.

Установено е, че нивата на ензима са значително по-ниски при бебета, които са починали в съня си. Това предполага, че тези деца са уязвими към проблеми с вегетативната нервна система, казаха изследователите.

Синдромът на внезапната смърт се проявява при привидно здрави новородени, докато спят. Самата доктор Харингтън е изгубила преди 29 години собственото си дете по този начин.

Резултатите от проучването са публикувани в изданието "Лансет".