
Винаги и във всичко човек се стреми да покаже най-доброто, на което е способен мозъкът му. Има прости, природни и съвсем достъпни начини умът да работи с лекота на пълни обороти. И те са в начина, по който се храним, и режима ни на живот. Естествено, няма как с вълшебна пръчица да вдигнем от днес за утре коефициента си на интелигентност, но дори в кратки срокове можем да оптимизираме дейността на сивото си вещество. Както и да помогнем на децата си да се представят отлично в месеца на изпитите.
Ако първо се сещате за конски дози кафе, енергийни напитки и хапчета, грешите. Опитайте нещо по-полезно. Достатъчно е да наблегнем на храните, които зареждат мозъка с енергия, да не допускаме клетките му да се обезводнят, да му осигурим правилната схема за почивка и да го държим в емоционален комфорт.
Всеки е виждал какво става с нарязана ябълка след половин час. Покафенява безвъзвратно. Това всъщност е знак на преждевременното й състаряване в резултат на окисляването. Донякъде подобен е ефектът от срещата на мозъчните клетки на човека със свободните радикали. Когато обаче ябълката се облее с прясно изцеден лимонов сок, тя запазва свежестта си.
По същия начин и антиоксидантите, които се намират в изобилие в повечето плодове, зеленчуци, ядки и бобови храни, неутрализират свободните радикали и осигуряват защита на мозъка и по-специално на зоните, отговорни за обмена и съхраняването на информация. Затова, за да запазим мозъка млад, а това до голяма степен означава и в добра обща кондиция, всеки ден трябва да си осигуряваме храни с трите най-популярни антиоксиданта - витамин С, витамин Е и минерала селен.
Мозъкът тежи средно около 1 кг и 300 г - сравнително малък процент от тялото, но той изразходва поне 20 на сто от постъпващата с храната енергия. За услужлива памет и интелект трябва в диетата да присъстват храни, които ги улесняват. А не бързи закуски с лоши мазнини и захар, които ни пристрастяват подобно на дрога, пише "Дейли мейл".
Всеки забравя от време на време - на изпит, поради стрес, защото е разсеян в момента, или когато прави няколко неща едновременно. При възрастни хора сериозни дупки в паметта може да са знак за деменция. Но при хората без заболявания сепвания от рода на "как беше уравнението", "къде бях тръгнал", "на кой паркинг е колата" и "къде са ми ключовете" може успешно да се повлияят от засилване на приема на полезна енергия за мозъка. За работата си клетките в него се нуждаят от кислород и глюкоза. Но важният орган не може да трупа запаси и трябва да получава редовни дози енергия. Най-добре чрез 3-5 приема на храна през деня. Непрекъснатото подаване на "гориво" е първата стъпка, за да бъдем в кондиция и да се фокусираме върху мисловни задачи.
Голяма е ролята на въглехидратите. Първата ви мисъл: шоколад! е и вярна, и недотам.
Парче черен шоколад върши идеална работа в спешни ситуации - наред с голямата енергия и антиоксидантите съдържа анандамин, който по ефек наподобява активното вещество на марихуаната. По-сладките шоколади също дават бърза енергия и оправят настроението, но не е здравословно да ги похапваме непрекъснато. Ако няма други ограничения, подходящата доза е до 50-100 г на ден. По-равномерно, а това значи и по-полезно, освобождават енергия други храни.
Преди изпит, интензивно учене или просто важна изява сред най-добрите закуски е купичка овесени ядки. Богатите на фибри зърнени храни забавят храносмилането и по този начин въглехидратите се освобождават постепенно в кръвта. Мозъкът се храни с глюкозата и колкото по-равномерно и балансирано я получава, толкова по-добра "скорост" поддържа. Добавянето на орехи, лешници, бадеми и други ядки и плодове допълнително оптимизира обмяната и засилва потенциала.
Изследване, представено в "Джърнъл ъв нюросайънс", обръща внимание, че ползи, подобни на шоколада, може да се осигурят и с грозде, боровинки, арония, касис, малини, ягоди, къпини. Нещо съвсем просто като една ябълка е друг начин да повлияе положително на паметта. Ябълките съдържат кюрцетин, а проучвания показват, че той може да защитава клетките от увреждане вследствие на оксидация дори по-добре от витамин С.
Информацията в мозъка се пренася чрез т.нар. невротрансмитери. Допаминът е един от най-често споменаваните, защото отговаря и за доброто настроение. Повечето хора имат изработен рефлекс да го свързват с шумящите пакетчета с готови захарни изделия и мазни храни. Често те наистина водят до бързо увеличаване на нивото на допамина, но винаги след това идва внезапен спад. Затова богатите на протеин храни с бавно освобождаване са по-добрият избор - бадемите, яйцата, месото, продуктите от полезните зърнени култури, защото помагат на паметта.
Ако човек няма някакви специфични заболявания, е добре да хапва яйца всеки ден. Те са една от малкото храни, които съдържат холин - съставка подобна на витамин, от която клетките се нуждаят. Жълтъците съдържат витамин В12, който намалява и държи в полезни граници протеина хомоцистеин, който може да стане вреден за мозъка, ако се натрупа в прекалено големи количества.
Серотонинът също помага да се чувстваме в умствена и емоционална кондиция. Той може да се набави с въглехидрати, но и при него, както и при допамина е добре да се поддържат постоянни нива. Мозъкът има нужда от вещества, намиращи се в яйцата и месото, за да произвежда серотонин. Някои намират закуската с бъркани яйца и шунка за вредна, но в крайна сметка тя също способства за баланса на хормона. Филийка пълнозърнест хляб, малко сирене и няколко бадема също е продуктивен избор. Както и юфка или макарони.
Омега-3 мазнините в рибата, лешниците, тиквата, лененото семе също се смятат за идеална помощ за мозъка, когато е подложен на изпитание. Най-просто обяснението е, че те увеличават производителността на сивото вещество. Между храненията пък може да се приема разумно количество лешници и семки - сурови тиквени и слънчогледови, препоръчва изданието.
Способността ни да запомняме нова информация е свързана със създаването на нови връзки в мозъка. Зеленчуци като зеле, броколи и карфиол са сочени сред най-добри за тази цел и се препоръчват не само за засилване на паметта, но и при риск от алцхаймер. Зелените листни зеленчуци и лещата пък съдържат много фолиева киселина, витамин В6 и В12, които също дискретно подпомагат работата на мозъка.