Надя Рангелова: Детето пациент трябва да е в центъра на лечението, затова със “Светулка” правим “болници, които не приличат на болници”

В този проект ви разказваме 20 истории на българи от Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи. Този път ви разказваме за проекта “Светулка” на Фондация “За доброто”, който помага за подобряването и модернизирането на детските отделения в различни общински болници. В момента се обновяват помещенията в болниците в Ловеч и Велико Търново. Целта на проекта, подкрепен от Фондация "Америка за България", е да се създаде дружелюбна среда, която подпомага процеса на лечение на малките пациенти.

- Г-жо Рангелова, проектът “Светулка” на Фондация “За доброто” подобрява състоянието на педиатричните отделения у нас. Съвсем скоро и детското отделение в Ловеч ще бъде преобразено. Kaкво представлява проектът? 

- Проект “Светулка” е основната кауза за Фондация “За доброто”. Той носи в себе си нашата непримиримост и желание за промяна на детското здравеопазване в България. Целта му е да постави на първо място в центъра детето пациент, което доскоро сякаш не съществуваше в лечебния процес. Около неговите нужди, емоции, преживявания  се гради процесът. Средата, която “Светулка” се стреми да създаде, е лечебна. Това изключително много влияе, помага на лечението и на лекарите, и на медицинските сестри. Приветливата, чиста среда дава позитивно отношение на всички в отделението. Това е целта на проекта - да промени средата, да направи по-приветливи, по-просторни помещенията, да не приличат на болнични отделения. Дори имаме неофициален слоган: “Болница, която не прилича на болница”. 

- Защо е кръстен така?

- Името се роди по вълшебен начин. В началото Фондация “За доброто” започна с ремонти на детските отделения, но стъпка по стъпка, когато влизахме в тях, виждахме, че е нужна не само промяна на средата.  От по-дългия ни престой и разговорите с лекарите и сестрите се роди идеята за по-голям проект - не само за промяна на отделенията, но и на отношенията между лекарите и малките пациенти. Измислихме структурата и основните точки, но не успяхме да постигнем съгласие за името. За първи път се събрахме 8-те момичета от фондацията на живо, преди това година и половина работихме онлайн. Срещнахме се в градината на ресторант, играехме на асоциации и в един момент на масата мина нещо, което свети. Извиках: “Светулка!”, и името само си дойде при нас. 

- Какво ще бъде променено в детското отделение в Ловеч?

- Имаше много малки помещения, които не са функционални и удобни за пациентите. Първата стъпка е те да бъдат обединени, втората голяма промяна е създаване на детски кът, в който малките да прекарват времето в игри и развлечения, които да  ги извадят от тягостния престой в болницата. Ще бъде подменена подовата настилка, ще бъдат изрисувани стените, предвидени са легла за придружители във всяка стая, ново оборудване, терасата, която е в лошо състояние, също ще бъде подобрена. Искаме да ангажираме и местната общност да помогне, защото има голяма зелена площ и там да бъде изградена детска площадка. 

- Как заварвате отделенията, преди да се намесите?

- Обстановката навсякъде е много различна. Основната най-важна промяна, която проектът носи, е обществено осъзнаване как трябва да изглежда едно детско отделение. Ние показахме каква трябва да бъде средата в него. Има отделения, които са в много тежко състояние - с мухъл по стените, течове, няма топла вода. Но има и в по-добро - в тях са направени основни ремонти. Ние създадохме критерии, по които да започнем следващата промяна в отделенията. На първо място трябва да има основен ремонт - без течове, сменена дограма и др. Фондацията като граждански сектор няма ролята да прави фундаментални промени. Но има друга сила - когато обществото види как трябва да изглежда едно детско отделение, то започва да упражнява натиск - не стихиен, а лека-полека дава сигнали към болницата, към нас. Самите болници също си казват - искаме и нашето отделение да изглежда така, видяхме как може. 

- Кое е първото отделение, което проектът преобрази?

- Първото беше интензивното отделение на педиатрията “Проф. Иван Митев” в София. Преди това беше направен основен ремонт на нефрологичното отделение в същата болница, това всъщност беше началото на каузата ни. След това директорката се обърна към нас с молба да направим ремонт и на интензивното отделение. То беше затворено поради  много тежък случай на починало детенце. Там имаше лоша материална база, малки пространства, несъобразени с нуждите на лекарите и пациентите. Децата влизат на колички в много тежко състояние, но не могат да минат през вратата, защото е по-малка. Родители са носили децата си на ръце до други помещения. Нямаха стол за вземане на кръв. Една от медицинските сестри тогава ми каза: “Моля ви, сложете щори между боксовете”. Отделението представляваше 4 бокса с прозрачни стъклени стени, в които няма никаква уединеност. Страшното е, че в единия бокс се вижда какво се случва в другия. Една майка дори е припаднала, защото е видяла как реанимират друго дете. 

Отделението беше ремонтирано за две седмици и половина, защото такъв беше срокът. Най-голямо удовлетворение изпитах, когато влязоха художниците и нарисуваха картините на стените. 

- Имате ли нужда от доброволци?

- Да, имаме. В страницата ни във фейсбук публикуваме редовно от какво имаме нужда.

- Болниците могат да кандидатстват по проекта “Светулка”. Какво е необходимо?

- В нашата интернет страница има форма за кандидатстване. Има доста въпроси, свързани с размера и състоянието на отделението. Въведохме и нещо ново - мотивационно писмо. Първият етап е кандидатстването, след това част от екипа на проекта посещава отделенията на място, за да прецени какво е състоянието. Ако е след завършен основен ремонт, ние го включваме за следващата година. Но ако отделението е в тежко състояние, се опитваме да помогнем на болницата да намери финансиране, да ремонтира основните проблеми, за да може да направим финалната промяна. 

- Каква е обратната връзка с родителите, децата, лекарите?

- Тя е най-вече в очите на децата. Как се усмихват, как играят... това е най-голямото удовлетворение. Пишат ни родители да разкажат как се чувстват. Целият медицински персонал ни казва, че променяйки функционално средата и създавайки удобства за самите родители, ние създаваме голямо удобство за лекарите. Намаляваме нивото на конфликти между родителите и медиците. 

- Досега Фондация “За доброто” е преобразила и други  детски отделения в болници в страната. Кои са те? 

- Първото беше нефрологичното отделение в Педиатрията, интензивното отделение, Инфекциозната болница в Пловдив, в Айтос, Многопрофилната болница в Силистра, а в УМБАЛ “Свети Иван Рилски” направихме по-малък ремонт - ново оборудване и изрисуване на стените. Освен Ловеч наскоро започнахме работа и във Велико Търново. Благодарни сме, че за там ни подкрепиха не само Фондация “Америка за България”, но и Ротари клуб – Велико Търново. 

- Проектът “Светулка” има още една важна цел - да обучи болнични социални работници в детските отделения. Какво представлява тази професия? 

- Тя е в по-дългосрочен план. В момента работим активно да създадем обучение, чиято цел е да подпомогне комуникацията между лекарите, детето пациент и родител. Този триъгълник е изключително важен. Детето много често е неглижирано, на прегледи с него не се говори, защото лекарите се обръщат към родителите. Така детето седи и са̀мо слуша, все едно не присъства в този лечебен процес. А децата имат нужда родителите им да бъдат спокойни и те много често възприемат случващото се през реакциите им. За съжаление, има много случаи, в които лекарите не обясняват какво ще се случи и това създава напрежение, което се прехвърля върху малките пациенти. От трета страна, лекарите са изморени, изтощени и неминуемо предават този стрес и на децата, и на родителите им. Със специалисти, психолози и психиатри правим фокус групи в болница “Проф. Иван Митев”. Участват лекари, медицински сестри, родители и деца, за да може да се разберат нуждите на всички страни, проблемите и страховете им. За да се намери много добър начин да се помогне на комуникацията им и лекарите да обясняват по-ясно, спокойно на родителя и децата.

- Какви са другите каузи на Фондация “За доброто”?

- Фондацията е създадена,  без изобщо да има такава цел. Осемте жени се събрахме, без да се познаваме една с друга. Кауза след кауза започнахме да се включваме. Създадохме я, защото  кризите ни заливаха. Искахме да подобряваме средата в детските отделения, но дойде ковид пандемията. Направихме “Фонд за децата герои”, който осигурява месечна стипендия. В момента 27 деца на лекари и учители, загинали при първата вълна на ковид пандемията, получават такава. След началото на войната в Украйна изключително бързо си преориентирахме дейността и направихме първия интеграционен център, а след това стартира и първият център за децата от Украйна, в който полагахме целодневна грижа за тях, за да може техните майки да оправят документите си, да си намерят работа. Центърът беше в сградата на “Музейко”, изцяло финансиран от “Америка за България”, така че сме им благодарни.  

Десислава Тальокова, изпълнителен

директор на Фондация “Америка за България”:

Инвестициите в здравеопазването имат пряка връзка с икономическия растеж 

- Г-жо Тальокова, “Америка за България” подкрепя проекта “Светулка”, който преобразява детските отделения в страната. Защо е важен той и с какво помага на здравеопазването ни?

 - “Светулка” качествено ще подобри болничната среда в детските отделения на общинските болници, които са включени в проекта. Има редица международни проучвания за благотворното влияние на приветливата и дружелюбна болнична среда върху оздравителния процес.  Тя не само намалява стреса у децата пациенти и техните семейства, но увеличава и мотивацията на лекарите и медиците, които всеки ден работят в тази среда. Знаем го и от предишна наша инициатива – “Малките герои на “Пирогов” за интериорното обновяване на детските отделения в спешната клиника. Това ще е непосредственият ефект от този проект.  Но дългосрочна положителна промяна в здравеопазването ще се случи, когато обществото ясно заяви, че е необходима, а държавата даде национален размах на подобни добри модели.  Наблюдаваме го и при други подкрепени от нас инициативи, например в сферата на образованието, как един успешен проект създава “търсене” в обществото за репликирането му и на други места.  От една страна, местната общност става по-взискателна към управляващите и изисква по-високо качество на предлаганите публичните услуги и инфраструктура, а от друга - амбициозните кметове се мотивират да работят за положителна промяна в образованието, здравеопазването и др. в тяхната община, когато видят, че доказали ефекта си модели се прилагат на други места. 

- Отскоро фондацията разшири мисията си, като помага в още една област - “Здравеопазване”. Защо я включихте в приоритетите си?

- Отвъд очевидното, че здравето е висша ценност, инвестициите в здравеопазването имат пряка връзка с икономическия растеж и развитието на частния сектор, което е в синхрон с мисията на Фондация “Америка за България”. Според икономисти през миналия век около 1/3 от икономическия растеж в развитите държави се дължи на подобрения в здравеопазването. Но освен научните изследвания ние се вслушваме в това, което ни казват хората и бизнесът в страната.
Според тях трите основни фактора за развитието на България като успешна европейска страна са подобряване на правовия ред, образованието и здравеопазването. Пандемията особено болезнено изведе здравеопазването като основен приоритет.
Поради всички тези причини и на база на опита ни с “Малките герои на “Пирогов” и даренията ни за болници в първите дни и месеци на кризата с коронавируса решихме да включим здравеопазването в приоритетните си области на работа.

- Какви проекти ще подкрепяте?

- Започваме с малки стъпки, за да преценим как бихме допринесли най-ефективно за здравеопазването в България.

Една от първите ни инициативи е подкрепата за “Светулка” на Фондация “За доброто” за модернизиране на детските отделения в различни общински болници. Вече финансирахме няколко проекта за предоставяне на медицинска помощ в малки и отдалечени населени места, където възрастните хора нямат достъп до редовна медицинска грижа.

Подкрепяме и няколко български медицински иновации, които са плод на съвместната работа на български лекари и IT специалисти.

С оглед на демографската ситуация в България планираме проекти в областта на сърдечносъдовите и онкологичните заболявания и по специално рака на гърдата, както и детския диабет. Фокусът ни е върху социалнозначимите заболявания, които са водеща причина за смъртността в страната и които оказват влияние най-вече върху женското и детското здраве.

Друг наш приоритет в тази област е особено болезнената тема за напускането на младите лекари.

Искаме да помогнем да се обърне тази тревожна тенденция с предоставяне на възможности за продължаващо професионално развитие и достъп до най-новите тенденции в световната медицина чрез обмен на добри практики с водещи американски клиники и професионалисти.

Следим и продължаващия дебат за необходимите реформи в здравеопазването и различните гледни точки на лекари, пациенти, икономисти, финансисти и др., за да преценим как може конструктивно и прагматично да помогнем.

Д-р Нели Огнянова, програмен директор “Здравеопазване” в програмна област “Добро образование и работни умения” на Фондация “Америка за България”:

Здравето винаги се изтъква като основна ценност, но има дефицити в грижата за него 

- Г-жо Огнянова, Фондация “Америка за България” разшири дейността си в още една област - “Здравеопазване”. Какви проекти подкрепяте в тази област?

- На първо място като медицински професионалист съм много щастлива, че Фондация “Америка за България” след множество успешни проекти в различни области се обърна към здравеопазването.

Здравето винаги се изтъква като основна ценност, но за съжаление, както на персонално, така и на институционално ниво има известни дефицити в грижата за тази основна ценност. Сред тях са незадоволителната профилактика, неравният достъп на гражданите до първична и квалифицирана медицинска помощ, недостатъчните възможности за иновативно медицинско обучение и следдипломна квалификация на медицинските специалисти, задържането на лекарите и медицинските сестри в България. Проектите, които подкрепяме, целят да адресират проблемните области.

- Кои са приоритетите, които сте си поставили, за подобряване на здравеопазването ни чрез проектите?

- Бих искала да се спра на терапевтичните приоритети в сектор “Здраве”. Това са социалнозначимите заболявания като:

  • Сърдечносъдови болести, на които се дължи 67% от преждевременната смъртност сред българското население. Пример е проектът “Българско сърце”. “Чек пойнт Кардио” са разработили интелигентни медицински устройства за дистанционна диагностика и онлайн мониториране на пациенти със сърдечни заболявания.
  • Друг проект в тази важна област е “Келвин”. Мобилната термокамера улавя термодинамиката на тялото. Термограмите се сегментират и анализират с помощта на AI алгоритми, обучени да откриват аномалии на съдовата система.
  •  Диабет, с който живеят 500 000 души в България. Например сдружение “Култура без граници” чрез програмата си “Диабетът не ни спира” насочва общественото внимание към диабета като социалнозначимо заболяване.
  • Рак на млечната жлеза, който е едно от най-честите онкологични заболявания, водещи до смърт при жените. BreastHelp е такъв проект. Това е приложение за профилактика, скрининг и проследяване на пациенти с рак на гърдата, създадено от “Хелт енд Хелп” с цел да се предотврати късното диагностициране на рака на гърдата и да се помогне на пациентите по пътя на тяхното лечение.
  •  Детското здраве, което засяга всички нас като родители. “Болница, която не прилича на болница” е философията на промяната “Светулка” на фондация “За доброто”. В партньорство с тях обновяваме детските отделения на общинските болници в Ловеч и Велико Търново, за да създадем дружелюбна среда, която подпомага процеса на лечение. 

Автор на статията

Виктория Костова Виктория Костова


Споделете статията

Четете още