
Заливат ни предупреждения за епидемии от затлъстяване и диабет заради типичния западен модел на хранене. На по-заден план остават свързаните с менюто рискове за все по-масови разстройства като депресия и деменция.
Начинът, по който се хранят повечето хора днес - с много добавена захар и готови сладкиши, рафинирани въглехидрати и промишлени растителни мазнини - не е благоприятен за душевната хармония и психическа устойчивост. Това е мнението на д-р Дрю Рамзи, преподавател по клинична психиатрия в Колумбийския университет и Нюйоркския държавен психиатричен институт. Според него резултатът е: дебелеем, въпреки че сме недохранени откъм полезни вещества, а много от химикалите за растителна защита, консерванти и опаковки са допълнителни заплахи за мозъчните функции.
Ученият е издирил изследвания в областта на неврологията и храненето, според които сред хората, които ядат предимно преработени храни, са се увеличили нивата на депресия, тревожност, промени в настроението, хиперактивност и други психически и емоционални проблеми. Подрастващи, които приемат предимно нездравословни храни, са в два пъти по-голям риск да изпаднат в потиснатост и да загубят интерес към живота, показало скорошно проучване. Друг екип 6 г. анализира навиците на хора в активна възраст и тяхното душевно здраве и установява, че диети с високо съдържание на трансмазнини в преработените храни увеличават риска от депресия с 42 на сто.
Мащабен проект на Харвардското училище за обществено здраве пък стигна до заключението, че тъгата и липсата на интерес към заобикалящия свят са почти непознати на жени, които с храната приемат най-много полезни омега-3 мазнини и най-малко нездравословни мазнини. Излиза, че храната настройва дори струната на щастието ни, смята ученият.
Какво препоръчва той за добро настроение и хубава фигура? Най екстремните диета залагат пълен отказ от животински храни и от въглехидрати. Всички те имат обща слабост - много са рестриктивни и затова е трудно да бъдат спазвани. Строгите забрани от всякакъв вид почти винаги са обречени на провал и след тях болният проблем дори се влошава. Най-добрите рецепти често са възможно най-прости и лесни за следване, обяснява д-р Ремзи. Воден от това убеждение, той формулира 5 основни правила за хората за избора на здравословни храни, които оптимизират умствената дейност и подобряват настроението и тонуса.
1. Стоп на "празните" калории от типа джънк фууд, които дават много енергия, но малко полезни съставки. Здравословни за мозъка ни съставки са открити в пълнозърнестите храни (витамин B 12 и фибри), в риби и морски дарове (омега-3 мастни киселини), в листни зеленчуци и леща (фолати и магнезий), ядки (полезни мазнини и витамин Е), в доматите и сладките картофи (топизточници на ликопен и други каротеноиди, както и мастноразтворими антиоксиданти, които намаляват възпалението). Такова меню поддържа доброто настроение и свежестта на мисълта, не позволява резки колебания в кръвната захар и апетита.
2. Предпочитайте биопродукти,
отглеждани естествено. Много инсектициди и пестициди са невротоксини и при някои хора дори малки количества дават отражение. Органичната храна винаги обаче е по-скъпа, затова някои хора прибягват до нея само за видовете, в които е по-вероятно да се натрупват химикали. Най-често за пример се дават ябълки, целина, праскови.
3. Проучете къде да купувате направо от производители
- така ще знаете повече за произхода на храната, кога и как е произведена.
4. Не се страхувайте от мазнини,
не всички са лоши. Транс мазнините се срещат в много пакетирани тестени изделия и трябва да се избягват, но омега-3 мастните киселини в риби, морски дарове, месо и яйца от естествено отглеждани животни са полезни за мозъка. Дори ги наричат "хранителна броня" за усещането за щастие. Отделно поддържат чувството за ситост и човек яде по-малко.
5. Месото не е табу, а храна за мозъка,
заедно с морските дарове, яйцата и млечните продукти то е източник на белтъчини. Диета на растителна основа е от съществено значение за здравето на мозъка, но диета, напълно лишена от животински продукти поражда проблеми - тя предполага да се дават пари за хранителни добавки, които невинаги се абсорбират достатъчно в организма. Недостигът на витамин В 12 е често срещан сред крайните последователи на вегетарианска диета.
Първата асоциация за меню за щастие е за нещо сладко. Но има неочаквани изключения. Нагарчащата билка жълт кантарион е ценена предимно заради добрия си затягащ ефект, но скрито за мнозина остава свойството й да ни прави щастливи. В Америка дори се продават гризинки за щастие, които съдържат жълт кантарион, посочван като естествен антидепресант.
Тялото си има собствени механизми за подпомагане на щастието като производството на веществото ендорфин. Човек лесно може да подобри настроението си чрез менюто. Учени от Института по здравословно хранене на Америка са съставили списък на 10 такива храни в 5-степенна възходяща скала.
Шоколад. Индекс на щастие: 5
В шоколада има група от химикали, които стимулират освобождаването на ендорфини. Всеки шоколадоман знае, че това е "бързата помощ" при потиснатост. Институтът по невронауки в Калифорния определя черния шоколад дори като предизвикващ еуфория. Лакомството съдържа феноли и антиоксиданти, които действат като допинг за настроение.
Ягоди. Индекс на щастие: 4
Ягодите са чудесен източник на витамин С, който от своя страна спомага за производството на ендорфини, както и улеснява усвояването на желязото. Многото калий пък допринася за генерирането на нервни импулси. Ягодите имат натурална сладост и много фибри. Флавоноидите, от които идва и червеният цвят, са мощни антиоксиданти и помагат за изхвърлянето на токсините.
Сладолед. Индекс на щастие: 4
Домашно приготвеният сладолед е добър източник на витамин А, рибофлавин, витамин В 12, калций и протеини. Диетолозите обаче предупреждават да не се прекалява. По-нискокалорична алтернатива е замразено кисело мляко с горски плодове.
Грозде. Индекс на щастие: 4
Тъмните сортове са с много полифеноли - мощен източник на антиоксиданти, за които се смята, че са полезни за превенция на рак и сърдечносъдови болести и оправят настроението.
Портокали. Индекс на щастие: 4
Доставят висока доза витамин С и прилични количества В витамини и антиоксиданти. Сокът може да засили благоприятния ефект от овесените ядки сутрин. Портокалите борят стреса и засилват имунитета. Подобно действие имат черните боровинки, пресните и сушените сини сливи, стафидите, къпините, ягодите. Добра подкрепа на имунитета оказва и ананасът заради многото си магнезий.
Пълнозърнест хляб. Индекс на щастие: 3
Това е лесен начин да си доставим комбинация от витамин В комплекс, калций и фибри. Диетолози и фитнес инстурктори препоръчват домашно приготвените, за да се контролира количеството сол и съответно натрий. За работата си мозъкът консумира голяма част от постъпилата в тялото енергия, затова при интензивна интелектуална дейност трябва да се хапне нещо хранително, но полезно. Пълнозърнестите продукти увеличават нивото на хормона на щастието серотонин.
Банани. Индекс на щастие: 3
Те са богати на калий - жизненоважен за нервите. Естествените въглехидрати се освобождават бързо в кръвта и доставят енергия мигновено. Учените препоръчват банана за междинна сутрешна или следобедна закуска заради обилното количество калий, фибри и скорбяла, както и свойството му да укрепва стомашната стена срещу киселини, пише "Дейли мейл".
Паста. Индекс на щастие: 3
Ако са от пълнозърнесто брашно, спагетите и другите видове паста са отличен източник на протеини и сложни въглехидрати, които освобождават енергията си бавно и така осигуряват ситост за дълго. Съдържат и две аминокиселини, които също произвеждат ендорфини. Специалистите по хранене напоследък алармират, че в стремежа си за отслабване хората често се лишават от протеини, което може да причини апатия и депресия. Пълнозърнестата паста помага това да се избегне и заради съдържащите се в нея фибри и В витамини. Когато мозъкът е подложен на натоварване, той има нужда от много енергия. Затова е добре при висока умствена активност, стрес или раздразнителност да се хапват полезни "бавни" въглехидрати.
Ядки. Индекс на щастие: 3
Бразилският орех е най-концентрираният природен източник на селен, който е много важен за организма. Ядките като цяло са богати също на В витамини, протеини и полезни мазнини, които имат общ позитивен ефект върху настроението и чувството на удовлетвореност. Диетолозите апелират за редовен прием на 2 супени лъжици ядки на ден при диета, бедна на мазнини.
Сусамово семе. Индекс на щастие: 3
Сусамът е полезен с комбинацията си от протеини, витамин Е и калций. Подобно на ядките има "добри" мазнини.