
Ето какви ползи носят постбиотиците за здравето ни
Като съвременни хора, които се отнасят отговорно към здравето си, най-вероятно сте чували за пробиотици и пребиотици и сте наясно с ползите, които носят за храносмилателната и имунната ни система.
Постбиотиците все още не са толкова популярни като тях, но според проведените през последните години изследвания те също играят голяма роля за поддържане и подобряване на нашето здраве.
Какво представляват постбиотиците?
С термина постбиотик се определя страничният продукт от процеса на ферментация, който се извършва от пробиотиците в червата.
Това са главно мастни киселини, протеини (пептиди), ензими и полизахариди, които след това могат да бъдат използвани от нашето тяло.
Къде се съдържат постбиотици?
Тъй като са страничен продукт от пробиотичната ферментация, прекият източник на постбиотиците са пробиотиците. Въпреки това, има някой храни, които могат да увеличат концентрацията на постбиотици в червата.
И това са следните храни:
- Кисело мляко и кефир;
- Ферментирали зеленчуци: кисело зеле, кимчи, кисели краставички и други;
- Меки сирена;
- Хляб с квас;
- Мътеница и други.
Освен това постбиотиците могат да бъдат произведени и извлечени при лабораторни условия и да се използват за терапевтични цели под формата на хапчета за перорално приложение.
Какви са ползите от постбиотиците?
Изследванията относно полезността им за нашето здраве все още не са напълно завършени, но към момента тестовете показват поне няколко основни ползи.
Лекуват диария
Отдавна е известно, че пробиотичните храни и добавки са много ефективни при диария.
Според последно проведените изследвания обаче се оказва, че положителният ефект не се дължи на директното взаимодействие между добрите бактерии (пробиотици) и чревната лигавица, а по-скоро на метаболитните продукти, освободени от постбиотиците.
Намаляват възпалението
Установено е, че употребата на постбиотик спомага за намаляването на възпалителните процеси е червата.
В този ред на мисли, постбиотиците са изключително полезни за хора, страдащи от възпаление на червата, причинени от различни инфекции като салмонела и други.
Имат антимикробни свойства
Сред основните функции на пробиотиците и постбиотиците е да се погрижат екосистемата на червата и стомашно-чревният тракт да е благоприятна за развитието на “добри” бактерии.
Така те не позволяват на инфекциозните бактерии да се развиват, което от своя страна подпомага организма да се пребори много по-бързо и лесно с инфекциите.
Понижават нивата на кръвната захар
Според някой учени постбиотичният бактериален компонент, наречен мурамил дипептид намалява нивата на кръвната захар и е напълно възможно да играе роля за предотвратяване на затлъстяването.
Тук обаче е важно да направим уточнение като кажем, че изследванията в тази насока все още не са приключили и не е на 100% ясно дали приемът на постбиотик наистина ще има такъв ефект или не.
Подпомагат имунната система
Също като пробиотиците, и постбиотиците повишават защитата на организма като укрепват имунната система при деца и възрастни.
В кои случаи е добре да се приемат постбиотици?
Този вид продукти са подходящи при някой от следните неразположения или заболявания:
- При чревен дисбаланс след антибиотично лечение;
- При храносмилателни проблеми;
- При гъбични инфекции;
- При кожни проблеми и други.