Последни изследвания обаче дават надежда за борба с диабета. При проучване на лица с „преддиабет" - или повишени нива на кръвната захар - е установено, че една ключова хранителна съставка намалява риска от диабет с 15 %.
Вярвате или не, това хранително вещество е витамин Д. Американският изследователски екип, ръководен от медицинския център „Тъфтс", разкрива, че то също така „увеличава вероятността за регресия към нормално регулиране на глюкозата с 30 %".
„Целта беше да се оцени дали приемът на витамин Д намалява риска от диабет сред хората с предиабет", пишат авторите на изследването. „При възрастните с предиабет витамин Д беше ефективен за намаляване на риска от диабет", съобщи БГНЕС.
Важно е да се отбележи, че учените уточняват, че тяхното проучване се отнася само за хората с „преддиабет", а не за общото население. И все пак те не са единствените, които подчертават ползите от консумация на витамин Д.
Данните на Националния институт по здравеопазване (НИЗ) на Великобритания сочат, че витамин Д играе жизненоважна роля и за движението на мускулите и нервната комуникация в цялото тяло. Други експерти дори го свързват с намаления риск от различни видове рак и множествена склероза, въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се разберат напълно тези връзки.
Въпреки че кожата ни може да генерира витамин Д, когато е изложена на слънчева светлина, той може да се набави и чрез някои храни. Мазните риби като сьомга, скумрия и риба тон са най-добри примери за това, а сиренето и гъбите също са богати на този основен хранителен елемент.
Старши диетологът Виктория Тейлър от Британската фондация за сърдечни заболявания обяснява:
„Дори и да консумирате богати на витамин Д храни, малко вероятно е да си набавите цялото необходимо количество от храната. Препоръчва се всеки ден да приемаме по 10 микрограма витамин Д. По-голямата част от витамин Д се образува чрез кожата, когато сме навън на дневна светлина".
„От април до септември в Обединеното кралство слънчевата светлина плюс здравословна балансирана диета са достатъчни, за да задоволят нуждите на повечето хора. От октомври до март е препоръчително да приемаме добавка с витамин Д", каза Тейлър.
Въпреки ползите от него, от решаващо значение е да се избягва консумацията на твърде много витамин Д, тъй като това може да доведе до цял набор от различни здравословни проблеми.
„Приемането на твърде много добавки с витамин Д за дълъг период от време може да доведе до натрупване на твърде много калций в организма (хиперкалциемия). Това може да отслаби костите и да увреди бъбреците и сърцето. Ако решите да приемате добавки с витамин Д, 10 микрограма дневно са достатъчни за повечето хора", обясни Националната здравна служба (НЗС) на Великобритания.
„Не приемайте повече от 100 микрограма витамин Д дневно, тъй като това може да е вредно. Това се отнася за възрастни, включително бременни и кърмещи жени и възрастни хора, както и за деца на възраст от 11 до 17 години", заявиха от НЗС.